Home » Nieuws » Waar zit jouw “tijdslek”? Tijd om ‘m te plakken…
Toggl time tracking

Altijd druk, druk, druk, maar geen idee wáár die uren nou precies in gaan zitten? Da’s zonde! Weten waar jouw “tijdslek” zit is namelijk de eerste stap naar efficiënter én productiever werken. Als je weet waar je nou precies zoveel tijd aan kwijt bent, kan je die taak eens onder de loep nemen en kijken of je dit sneller of anders kan. Bijvoorbeeld door bepaalde handelingen te automatiseren, uit te besteden, een handige app of plugin te gebruiken en ga zo maar door. En om jou te helpen uit te vinden waar jouw tijdslek zit, heb ik weer een ge-wel-di-ge tool opgeduikeld: Toggl.

PS. Het is nog gratis ook… 

Hoe werkt het?

Begin het met aanmaken van een account. Wanneer je dit hebt gedaan kan je jouw Toggl gaan inrichten. Maak verschillende projecten/taken aan, die je allemaal een ander kleurtje geeft om het overzicht te bewaren. Je kunt je werkzaamheden bijvoorbeeld categoriseren in Administratie, Voor klanten werken, Netwerken, Marketing/Sales, Reistijd, en Leren/Lezen – je moet immers wel up-to-date blijven, toch? ;-). Binnen deze categorieën kan je duidelijker omschrijven wat je dan precies hebt gedaan, op welke dag dit was (je kunt ook taken in het verleden of in de toekomst registreren) en hoelang je ermee bezig was.

Ook is het mogelijk om projecten en klanten toe te voegen. En werk je samen met anderen? Dan kun je ze ook uitnodigen om deel te nemen! Zo heb je meteen alles duidelijk in 1 overzicht.

Aan de slag!

En nu, start tracking! Houd bijvoorbeeld eens een weekje bij wat je precies doet en hoelang je daar dan mee bezig bent. Aan het einde van de week kan je naar “Report” gaan in het menu aan de linkerkant, en daar zie je precies wat je die week hebt gedaan. Handig! Deze rapporten kun je ook makkelijk exporteren.

De voordelen

  • Je krijgt duidelijk inzicht in jouw werkzaamheden en waar je het meeste tijd aan kwijt bent
  • Je wordt bewuster van wat je met je tijd doet – doordat je alles handmatig invoert
  • Er zit een Pomodoro-timer in deze tool waardoor je precies kunt instellen wanneer je een pauze moet nemen, zorgt weer voor meer productiviteit
  • Het is handig wanneer je facturen opstelt – je ziet immers precies hoeveel tijd je besteedde aan bepaalde taken
  • Je kunt de uren bijhouden op je computer, maar ook onderweg op je smartphone
  • De rapporten die je gratis kan downloaden zijn erg gedetailleerd en overzichtelijk
  • Gebruiksvriendelijke tool
  • Het is gratis!

De nadelen

  • Je moet echt even wennen aan het bijhouden van je uren – oftewel het indrukken van de rode knop. In het begin zal je het wel eens vergeten, maar gelukkig kan je deze achteraf alsnog invoeren.
  • Het is even puzzelen om jouw projecten/taken zo in te delen dat jij er makkelijk mee kan werken.

En, ga jij ermee aan de slag? Bekijk hieronder de tutorial.