Home » Nieuws » Lekker zelluf doen, de zin van WordPress onderhoud
WordPress onderhoud

Als ik mensen vraag wat zij doen om hun WordPress website in topshape te houden, krijg ik als antwoord: “ik update de plugins, themabestanden en WordPress wanneer er om gevraagd wordt”.

Als ik dan vraag hoe váák dit gebeurt, dan is het antwoord al iets minder rooskleurig: “Wanneer ik ingelogd ben….”

Mijn vraag terug is dan “En hoe vaak log jij dan in op je WordPress website? Zet je dat in je agenda?”

Meestal blijft het dan stil…

Regelmatig – gepland website onderhoud staat bijna bij niemand in de agenda…….

Welke taken?

Hieronder vinden jullie een overzicht van het soort taken die vallen onder regulier WordPress onderhoud. Ook geef ik aan welke plugins of tools je hiervoor kunt inzetten, en kaart ik mogelijke hobbels aan die je onderweg kunt tegen komen.


WordPress updates, plugin updates, thema updates

Normaal Nederlands: “Hoe zorg ik dat mijn website altijd helemaal bij is, de laatste versies van software heeft en zo goed mogelijk functioneert?”

Tools voor wanneer je meerdere sites beheert:

Mogelijk probleem: Het niet regelmatig bijwerken van alle onderdelen op je website is een enorm veiligheidsrisico. Vaak worden slecht onderhouden websites dan ook gehackt.

Backup maken van bestanden en database

Normaal Nederlands: “Hoe zorg ik ervoor dat er een kopie van mijn website altijd beschikbaar is, voor het geval ik ooit alles verknald heb, of dat er een update helemaal mis gegaan is….”

Tools:

Mogelijk probleem: Controleer ook eens of je backup werkt. Je zal maar geconfronteerd worden met een foute backup wanneer je hem nodig hebt.

Malware Scans

Normaal Nederlands: “Zitten er virussen / besmette bestanden in mijn website?”

Tools:

Mogelijk probleem: je moet weten hoe je besmette bestanden moet herkennen. En indien besmet? Stuur door naar een professional.

Uptime monitoring

Normaal Nederlands: “Hoe merk ik wanneer mijn site uit de lucht is?”

Tools:

Mogelijk probleem: constateren dat je website uit de lucht is, is 1 ding. Het snel weer oplossen is weer iets anders. Vaak ligt er een serverstoring ten grondslag aan de melding, maar op andere momenten kan er echt iets mis zijn met je website. Dan moeten de mouwen opgestroopt worden….

Prestatie verbetering

Normaal Nederlands: “Hoe kan ik mijn website snel laten laden?”

Tools:

Mogelijk probleem: snelheid verbeteren is een redelijk complexe activiteit. Het samenvoegen van CSS of Javascript bestanden kan bv. wel eens leiden tot niet meer goed functioneren van de website, of de website tonen alsof hij de kluts helemaal kwijt is. Werken met tools als WP Rocket is dan ook een spel van uitproberen, kijken of de website overeind blijft en doorproberen… Er is nooit één gouden regel voor wat werkt op alle websites.

Spam commentaren verwijderen

Normaal Nederlands: “Hoe kan ik die Russische spamcommentaren van mijn website weren?”

Tools:

Dode links controleren

Normaal Nederlands: “Jemig, hoe zorg ik dat mijn site geen doodlopende pagina’s heeft, of 404-errors?”

Online tools:

Niet zelluf doen?

We nemen met liefde het onderhoud van je WordPress website van je over, of één van onze gecertificeerde WebAssistants doet het voor je. Al vanaf 19 euro per maand doen we alle updates aan je plugins, WordPress en thema’s. Kijk maar eens bij onze servicecontracten: https://weblish.nl/wordpress-onderhoud-en-servicecontracten/.