Home » Nieuws » WordPress onderhoud, hoe doe je dat?
Kevin van Beek - wordpressonderhoud.nl

Een WordPress website heeft regelmatig onderhoud nodig, en dat is iets wat mensen vaak niet beseffen of maar blijven uitstellen. Helaas voel je de gevolgen van het niet onderhouden van een WordPress website pas als het al te laat is. Je WordPress website kan namelijk kuren gaan vertonen, of nog erger, helemaal offline gaan of gehackt worden. Om deze zaken te voorkomen legt Kevin van Beek van wponderhouden.nl uit hoe je je WordPress website kan onderhouden. Ingewikkeld is het namelijk niet, maar je moet het allemaal wel net even weten.

WordPress onderhoud tips en tools

We geven je een aantal tactieken en hulpmiddelen die kunnen helpen om het onderhoud van je WordPress website zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het volgen van deze tips zal er ook voor zorgen dat je zo min mogelijk tijd kwijt zal zijn aan het onderhoud, zodat je je weer kan focussen op andere belangrijke zaken in jouw business.

Maak een backup van je WordPress website

Start altijd met het maken van een backup van de laatste versie van je WordPress website. Hoe gebruiksvriendelijk WordPress ook is, er kan altijd wat verkeerd gaan. En precies wanneer je het niet verwacht, kan er een fout in een code sluipen of gaan bepaalde plugins met elkaar aan de haal. Er zijn verschillende plugins waarmee je backups kan maken, maar het kan voorkomen dat je door een fout of hack geen toegang meer hebt tot je eigen website. Je kunt de plugin dan ook niet gebruiken, dus wees daar niet afhankelijk van en maak ook regelmatig handmatige backups.

Een handmatige backup van WordPress bestaat uit twee onderdelen. Maak eerst een backup van je WordPress bestanden met een ftp-programma. Download daarna je database via de phpMyAdmin en sla de bestanden op in een bestandsmap van je computer. Voor extra zekerheid is het verstandig om de backups ook op te slaan op een externe harde schijf. Mocht je computer er onverwachts mee op houden, dan ben je nog steeds in het bezit van de meest recente versies van je WordPress bestanden.

Opschonen WordPress database

Omdat je regelmatig nieuwe content plaatst op je website groeit de database van je WordPress website ook erg hard. Een grote database kan negatieve effecten hebben, bijvoorbeeld de laadtijd van jouw website vertragen. Daarom is het van belang om de database regelmatig op te schonen. De database kan je opschonen door overbodige informatie te verwijderen. Denk aan revisies, spam en verwijderde items. Kijk vervolgens nog eens kritisch naar je database en herschik of comprimeer de inhoud die je niet kan verwijderen. Je zult zien dat je pagina’s veel sneller laden, en dat zullen je bezoekers én Google erg op prijs stellen.

Controleer de indexering van je website

Je wil natuurlijk ook dat jouw website vindbaar is in de zoekmachines. Daarom moet je ervoor zorgen dat jouw WordPress website wordt geïndexeerd en wordt weergegeven in zoekmachines zoals Google. Controleer dit in eerste instantie door het volgende in Google te typen: ‘’site:jouwwebsite.com’’. Vervang de woorden ‘jouwwebsite’ voor de naam van jouw eigen WordPress website. Het is ook een optie om je website te analyseren met de ‘Screaming Frog´ tool. Deze tool kan verschillende SEO-gerelateerde taken uitvoeren om jouw website gebruiksvriendelijk te maken.

Controleer beveiliging website

Velen denken dat hun WordPress website niet interessant genoeg is voor een hacker, maar niets is minder waar. Het gaat hackers vaak niet om wie je bent en hoe goed je website loopt. Ze zijn juist op zoek naar zwakke websites met beveiligingsgaten, om zonder al te veel inspanning binnen te kunnen dringen. Het is dus heel belangrijk om jouw WordPress website goed te beveiligen. Niet alleen tegen hackers, ook malware kan jouw website zwaar infecteren. WordPress biedt zelf verschillende beveiligingsplugins aan. Installeer ze niet allemaal, de kans is dan namelijk groot dat de plugins elkaar in de weg zitten en niet volledig functioneren.

Schakel “WordPress Onderhoudsmodus” AAN

Het kans soms nuttige zijn om je WordPress website over te schakelen naar de onderhoudsmodus bij grote wijzigingen.In de meeste gevallen is dit niet nodig. Als je het wel besluit te doen is de WordPress website tijdelijk niet beschikbaar, maar mensen kunnen dan ook niet zien welke wijzigingen je aan het aanbrengen bent. De modus wordt automatisch aangezet als je een update van WordPress draait of als je een plugin installeert, maar het is dus ook mogelijk om deze modus zelf in of uit te schakelen middels een plugin. Het gaat om de ‘WP Maintenance Mode’ plugin.

Monitor de status in Google

Naast het controleren van de indexering van jouw WordPress website in zoekmachines is het ook van belang om jouw website te optimaliseren voor zoekmachines. De WordPress plugin ‘Yoast SEO’ scant de inhoud van jouw pagina’s en geeft aan waar en hoe je jouw berichten beter kunt optimaliseren voor een betere zichtbaarheid in de zoekmachines.

Zo maak je WordPress onderhoud veilig

Bovengenoemde handeling zijn belangrijk om maandelijks te herhalen. Vergeet het niet, gebruik desnoods een tool die je eraan herinnert om het onderhoud van je WordPress website elke maand te doen. We begrijpen dat dit niet je favoriete bezigheid zal zijn, maar het is je tijd en energie meer dan waard!

Een goed onderhouden WordPress website trekt, als het goed is, nieuwe klanten aan. Nieuwe klanten hebben vaak specifieke wensen en vragen. Focus je dus, in het belang van de klant, ook op het volgende:

Controleer diverse contactformulieren

Test altijd je contactformulieren op je WordPress website. Door bepaalde updates kunnen de instellingen van je contactformulieren ook wijzigen. Het zou zonde zijn als jouw klanten je niet kunnen benaderen of dat er vragen of leads verloren gaan.

Monitor status van keywords

Meten is weten, dus zorg dat je inzicht hebt in de statistieken van jouw WordPress website. Google Analytics is een goede tool hiervoor. Deze tool kan je veel vertellen over de prestaties van jouw WordPress website en of de content op jouw pagina’s aansluit op de zoekwoorden van (potentiële) bezoekers. Ook kan je informatie ophalen over de gemiddelde sessieduur, verkeersbronnen, bounce rate en conversie.

Conclusie over WordPress onderhoud

We hopen dat we je overtuigd hebben van het belang van het regelmatig onderhouden van je WordPress website. Het zorgt voor een beter, stabieler en veiliger systeem. Verwaarlozing van jouw website kan uiteindelijk zorgen voor veel ellende, en feit is dat het repareren van deze problemen meer zal kosten dan het onderhouden van de website. Wees dus wijs: houd jouw WordPress website up-to-date, veilig en schoon, en haal zo het maximale uit jouw WordPress website!

Kevin van Beek (wponderhouden.nl)