Wat is precies een bouncerate?
De bounce Rate/weigeringspercentage geeft de mate weer waarin mensen besluiten om binnen 10 seconden weer te vertrekken nadat ze op je site zijn gekomen. Met deze statistiek kun je de bezoekkwaliteit meten. Een hoog weigeringspercentage geeft meestal aan dat de instappagina’s van de site niet relevant zijn voor je bezoekers. Hoe interessanter je bestemmingspagina’s zijn, hoe meer bezoekers je op je site zult zien. In de praktijk: iemand zoekt in Google op “fietsenonderdelen” om wat meer over fietsonderdelen te weten te komen en ziet voornamelijk sites die over brommers gaan. Toch klikt hij op een site om te zien of het inderdaad niet is wat hij zoekt. Na een kleine check is het wel duidelijk dat daar geen fietsonderdelen te vinden zijn en verlaat hij de site weer. En hup: de bounce-rate maakt weer een lichte stijging door.
Belangrijkste redenen voor een hoge bounce rate:
- Bezoeker vindt op de landingspagina geen antwoord op zijn vraag.
- De advertentie waarmee de bezoeker op de site is gekomen komt niet overeen met wat er op de pagina staat.
- De titel is slecht of de openingszin nodigt niet uit tot verder lezen.
- Je website ziet er op het eerste gezicht vreselijk uit.
- Het laden van je site duurt veel te lang.
- De titel is slecht of de openingszin nodigt niet uit tot verder lezen.
- Bezoeker vindt op de landingspagina geen antwoord op zijn vraag
- De advertentie waarmee de bezoeker op de site is gekomen komt niet overeen met wat er op de pagina staat.
- De titel is slecht of de openingszin nodigt niet uit tot verder lezen.
- Je website ziet er op het eerste gezicht vreselijk uit.
- Het laden van je site duurt veel te lang
Uitzonderingen:
- Sommige sites bestaan gewoon alleen maar uit 1 pagina, dus is een hoge bouncerate logisch.
- Wellicht sluit de informatie zó goed aan dat ze na het bezoek aan die pagina gelijk weg zijn.
Tips om bounce rate te verlagen:
- Stem je pagina’s af op de verwachtingen van je bezoekers. Zorg dat mensen op een site komen die gelijk duidelijk maakt waar het over gaat, er netjes en aantrekkelijk uitziet.
- Deel je artikelen netjes in en maak gebruik van (sub)titels en overzichtslijstjes. Zo kan je snel zien waar een artikel over gaat en waar eventuele interessante informatie te vinden is. Een bezoeker denkt altijd “wat is er voor mij te vinden.” Zorg dat dat gelijk duidelijk is.
- Je openingszinnen zijn enorm belangrijk. Bezoekers moeten gelijk iets hebben als “oh zo zit hier” of “dit sluit echt aan bij waar ik op zoek naar ben” of iets dergelijks.
- Hou de pagina verder redelijk clean. Probeer er niet teveel toeters en bellen aan te hangen en breng gewoon focus aan.
- Laat in je blog de gerelateerde artikelen zien. In de Weblish website gebruik ik hiervoor de related posts plugin.
- Schrijf eens wat langere teksten en verdeel deze over twee pagina’s. Hiermee verleid je misschien je bezoeker ook tot het bezoeken van andere pagina´s via je header of sidebar.
Wat is normale bounce rate
Niet echt makkelijk te zeggen. Ik denk dat als het je lukt om gemiddeld onder de 50% te blijven, je een mooi doel hebt om na te streven. Ik merk bij Weblish dat de blogberichten een hogere bouncerate hebben, omdat ik vaak via Twitter of Facebook specifiek naar dit blogbericht verwijs. Mensen zijn daarna vaak weg, gaan niet de rest van mijn blogberichten lezen. Punt voor mij om aan te werken.