Home » Nieuws » Hoe overleef je als Virtual Assistant op social media?
STOP-PUSHING

Locatieonafhankelijk werken, waar en wanneer je maar wilt. In een hip Insta-verantwoord koffietentje, tijdens een samenwerkmiddag bij je nieuwe business buddy op kantoor of gewoon lekker thuis aan de keukentafel met een grote pot jasmijn thee, inclusief een flinke reep Tony’s… (want hé, íemand moet trakteren!) Het klinkt voor veel zelfstandig ondernemers als muziek in de oren. En terecht, want het is fantastisch om op afstand opdrachten uit te kunnen voeren voor klanten. Geen zeurende collega’s meer aan je bureau, geen kansloze flirts meer tijdens de ochtendspits, geen gestress meer vanwege verplichte zoenen tijdens verjaardagen of nieuwjaarborrels… Nope! Gewoon lekker in je casual chillpak en een knot op de kop op je zelf gekozen werkplek. Here it is: de wereld van een Virtual Assistant!

“Wie heeft er met Pokon geknoeid? Overal Virtual Assistants!”

Waar je tot een decennia geleden waarschijnlijk nog nooit van had gehoord, is het tegenwoordig booming business; het Virtual Assistant-schap. Een Virtual Assistant, oftewel een VA, is een zelfstandig ondernemer die op virtuele basis andere ondernemers op afstand adviseert en ondersteunt. Welke voordelen daar allemaal aan hangen, hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen. Maar vergeet niet dat de concurrentie op het moment moordend is. Waar ik ook online rondkijk, VA’s poppen als paddenstoelen uit de virtuele grond. Alsof de arbeidsmarkt een vracht Pokon op het VA-schap heeft laten vallen… Je hebt ze in allerlei vormen en smaken; van een Virtual Assistant met HR specialisatie tot aan een expert in financiële zaken. Als opdrachtgever heb je ze dus voor het uitkiezen! Maar hoe werven de virtuele assistenten nou zelf hún klanten? Het zal je niet verbazen… Online natuurlijk! Niet alle opdrachten worden via het world wide web binnen gehengeld, maar wel een aanzienlijk deel. En daar komt dé marketingtool van dit moment om de hoek kijken: Social media.

“Pick me! Pick me! I’ll do it for free!”

Oké, dat Social media gebruikt wordt als gratis reclamebord is niet gek. Het zijn tenslotte podia waar je als ondernemer je business in de spotlights kunt zetten. En wanneer je dat ook nog eens goed doet, dan kan het bereik mega zijn! Het is niet voor niks dat ondernemers en bedrijven Social media gebruiken om meer bekendheid te creëren. Maar liefst 80% van deze gebruikers koos dit als belangrijkste reden! Logisch dat dit voor veel Virtual Assistants ook een belangrijke motivatie is. Maar hoe bereik je die bekendheid?

Hoe onderscheid jij je als Virtual Assistant van alle andere concullega’s?

Helpt, wie het hardst schreeuwt, het beste? Werkt het, door elke dag een bemoedigende quote op je Facebookpagina te plaatsen? Of maak je gebruik van een ijzersterkte strategie, waarmee jij je klanten zo om je vinger windt? Slim, want dit zal je uiteindelijk verder brengen en meer volgers opleveren. Hoe je dat kunt doen? Door niet alleen maar te zenden, maar ook te connecten, in gesprek te gaan en te luisteren naar de wensen.

“Hoi, ik ben Koos Tactloos. Zaken doen?!”

First of all, Social media is in eerste instantie bedoelt als communicatiekanaal. Veel gebruikers vergeten dat en gaan over tot het alleen maar pushen van berichten: zoveel mogelijk ‘ik kan dit’ en ‘ik doe dat’ de ether in slingeren om je (potentiële) volgers proberen te verleiden. Maar als jij met iemand zaken wilt doen, wil jij toch ook eerst weten wat voor vlees je in de kuip hebt?

De juiste mix!

Probeer een goede mix te maken van het soort berichten dat je plaatst op je socials:

  • 50% eigen content waarin je bijvoorbeeld laat zien hoe je product of dienst werkt, of een leuke tip uit de branche.
  • 20% content delen van anderen die jou hebben geïnspireerd als ondernemer (vergeet niet de bron te vermelden!). Of een shout out naar iemand waarvan jij vindt dat die wat meer credits mag krijgen voor hetgeen hij/zij doet.
  • En hier is tie dan: 20% content ter promotie van je product of dienst. Hier mag jij lekker los gaan in je sales.
  • En tot slot, 10% content waarbij je een kijkje in de keuken geeft, zoals een sneakpeak van iets waar je op dat moment mee bezig bent. Dit zorgt voor een lekkere balans in je uitingen, maar vergeet vooral ook niet om in gesprek te gaan met volgers! Leer ze kennen en bouw een (visuele) band op. Know-like-trust, remember?! Echt een must do en ontzettend waardevol.

Elvira Oskam
Social media & marketing nerd | Insta-addict