Home » 5 tips om je blogs geen stille dood te laten sterven
blogs recyclen

Urenlang zat je achter je laptop. Je hersenen te kraken, koffie te drinken en met veel inspanning HET blogartikel eruit te persen. Yes! Gelukt. Tevreden kijk je naar je blog. “Dit gaan ze interessant vinden…” denk je nog. Met gepaste trots kopieer en plak je de link op je social media accounts. En… Nu? Nou, hij staat erop. En sja, iedereen heeft ‘m gezien. Dus je gaat je blog niet NOG een keer delen, want iedereen heeft écht wel door dat je deze blog al eens hebt gedeeld… Nou, vaarwel dan maar, prachtige blogpost. In de prullenbak ermee. Of nouja, figuurlijk dan. Want hij belandt ergens op je website, waar hij verder geen aandacht meer krijgt. Zonde van al die moeite…

Ho, stop, niet doen!

Fout! Dat je jouw blog al eens hebt gedeeld op social media, betekent niet dat iedereen uit jouw netwerk ‘m al heeft gelezen. Misschien was iemand net op het moment dat je de link postte niet online, vond diegene je bericht interessant maar had hij of zij geen tijd om het te lezen, misschien houdt diegene helemaal niet van lappen tekst lezen en ga zo maar door. En eerlijk is eerlijk, hoeveel berichten met links naar blogs zie jij dagelijks voorbijkomen? Veel, toch? En onthoud je ze allemaal? Vast niet. Jouw volgers dus ook niet.

Maar goed, ik snap best dat je het een beetje ongemakkelijk vindt om jouw blog precies op dezelfde manier te delen op je social media accounts. Gelukkig zijn er allerlei trucjes om de content die je al eens hebt geschreven te recyclen, en dus méér uit je blogs te halen! Lees je mee?

#1: Gebruik een andere social media-tekst om je blog te delen

Ja, je deelt gewoon precies hetzelfde blogartikel nog een keer. Alleen nu met een andere omschrijving. De informatie in je blog is waarschijnlijk nog hartstikke relevant, en door er een ander bericht aan te hangen trigger je je volgers weer om het te lezen.

#2: Maak een vlog van je blog

Maak een selfie-filmpje van je blog, waarin jij de highlights van je blog vertelt en upload deze op YouTube. En dit hoeft heus niet perfect: met een selfie-stick en een smartphone kom je al heel ver! Het gaat er immers niet om hoe geweldig goed de beeldkwaliteit is, het gaat over de content die je deelt. Pas op dat je niet letterlijk je blogartikel op gaat dreunen, daar wordt niemand enthousiast van. Vertel het gewoon zoals je het aan een bekende zou vertellen, en houd het bij de hoofdlijnen. Maak een vlog liever niet langer dan 3 minuten: daarna is de kans groot dat kijkers afhaken.

#3: Maak een infographic van je blog

Mensen zijn visueel ingesteld. Daarom doen infographics het ook zo goed. Ze zijn makkelijk te bekijken en te delen. Dus, neem de belangrijkste informatie uit je blog en maak daar een infographic van! Zorg bij het maken van een infographic dat je deze mooi vormgeeft, bij voorkeur op een manier die past bij de huisstijl van jouw bedrijf. Daar hoef je geen pro voor te zijn – met het programma Canva is het appeltje eitje.

#4: Neem een podcast op

Niet alle content hoeft visueel te zijn, denk ook eens aan het maken van geluidsbestanden. Hier heb je helemaal niet veel voor nodig: alleen de blog (die je toch al hebt geschreven) en je telefoon waar je geluid mee kan opnemen. Hier maak je vervolgens een MP3-geluidsbestand van. Bij het inspreken van een podcast mag je best gewoon je blog oplezen, zorg alleen wel voor goede intonatie en dat je podcast niet al teveel als Robocop klinkt. 😉

#5: Print je blog

Het is zo traditioneel dat het bijna weer “nieuw” wordt. Heb je écht een goede blog geschreven? En is deze ook nog redelijk tijdloos (oftewel: speelt hij niet in op super actuele thema’s)? Mooi! Geef je blog dan mooi vorm (dit kan met Word, maar ook bijvoorbeeld met InDesign) en print deze. Stuur je uitgeprinte blog gewoon met een begeleidend kaartje naar (potentiële) klanten voor wie je denkt dat het interessant is. Wedden dat je enthousiaste reacties krijgt? 😉 Neem je geprinte blogs ook mee naar bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten – zo heb je iets leuks én interessants om weg te geven. Dat doet het altijd goed.

Wat is jouw beste blog-recycle tip? Deel het in de reacties!