Home » Marketing » Animatievideo’s maken met PowToon: een korte review
Powtoon Blog

Mensen zijn visueel ingesteld – dat is een feit. Sterker nog, mensen onthouden maar liefst 80% van wat ze zien, versus 20% van wat ze lezen. Daar liggen kansen! En wat is leuker dan een speelse animatievideo maken, inclusief muziekje, gepersonaliseerde tekst en verschillende “characters”? Dat kan met het online programma PowToon. Slogan: “so everyone can animate”. Dat klinkt veelbelovend. Ik (Suzanne) heb er zelf nog nooit mee gewerkt, en testte de gratis versie voor je uit. Het eindresultaat zie je hier:

Eerste indruk

Gaaf! Er zijn verschillende stijlen beschikbaar: bijvoorbeeld cartoon, whiteboard, modern edge enzovoorts. Zo kies je meteen iets dat bij jouw bedrijf past. Je hoeft niet helemaal vanaf het begin te beginnen als je dat niet wilt – je kan bijvoorbeeld ook een template kiezen. Er zijn veel templates beschikbaar, ook met de gratis versie. Het programma werkt opzich redelijk intuïtief – alleen had ik in het begin een beetje moeite met de characters veranderen. Ik had namelijk nog niet door dat er helemaal rechts een stiekeme zijbalk zit met allerlei opties… Oops 🙂

Wel viel het me op dat de keuze aan cartoon-objecten nogal beperkt is bij de gratis versie. Maar met een beetje creativiteit werk je daar zo omheen. Oké, dan gaan we verder naar de voor- en nadelen van PowToon. Onthoud wel: dit betreft de gratis versie.

De voordelen van PowToon

 • Je maakt binnen no time een creatieve animatiefilm die zeker de aandacht trekt.
 • Het werkt redelijk intuïtief (je moet het alleen wel even door hebben).
 • Het is mogelijk om de look en tone of voice zo aan te passen dat het precies bij jouw merk past.
 • Drag and drop templates – ook met weinig ervaring kan je iets moois bouwen.
 • Veel keuze qua fonts, achtergrondmuziekjes en ontwerpstijlen.
 • Met de gratis versie kom je ook al een heel eind.
 • Wil je liever “from scratch” iets opzetten? Dat kan ook.
 • Na het ontwerpen kan je de video zo uploaden op YouTube (of Vimeo).

De nadelen van PowToon

 • Er blijft continu een PowToon-logo in de rechter onderhoek te zien – hier moet je dus ook omheen ontwerpen.
 • Aan het eind van de video zie je “created using PowToon” met een raar stemmetje.
 • Er is beperkte keuze aan objecten en characters – je kan deze bijvoorbeeld niet customizen (maar gelukkig heb je voor $19 p/m al een pro-account)
 • De kwaliteit van de video is bij de gratis versie niet geweldig. Wel prima leesbaar – maar op grote schermen niet erg scherp.
 • Het is niet mogelijk om jouw animatievideo direct als MP4-bestand te downloaden. Hier valt eventueel omheen te werken door een online video converter als deze.
 • Het is verslavend 😉

En, ga jij aan de slag met PowToon? 🙂 Of heb je geen zin om zelf alles uit te vogelen, en neem je liever een training animatievideo’s maken? Dat kan ook – wij geven deze training namelijk. In deze training behandelen we niet alleen PowToon, maar ook Animoto. Bekijk de training hier.

Tags:

Weblish.nl
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 24 beoordelingen
Google Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 24 beoordelingen

januari, 2020

28jan09:3012:00Web&Coffee: werken aan je WordPress website of SEO28 januari 2020 (9.30-12.00 uur)

Download nu 35 snelle verbetertips voor je site....

Snel toe te passen tips om je site snel in de actiestand te krijgen. Daarnaast krijg je als bonus de Weblish e-zine met mijn favoriete WordPress en online marketing tips! Je ontvangt een e-mail om je aanmelding voor de e-zine te bevestigen.

Weblish verpleegster

Laat een reactie achter