Home » Nieuws » Ben jij ook Challenge-moe?
Hond moe op het strand

Ze zijn ontzettend hip en lopen hartstikke goed: de gratis challenges die je overal op internet ziet. In ruil voor je e-mailadres wordt je mailbox een dag of 10 gevuld met geweldige tools voor meer impact en succes. Ik trapte er tot voor kort vaak in: het vooruitzicht binnen 10 dagen een lege mailbox, strakke taille of een super geoliede marketingmachine te krijgen maakte me hebberig! En boy oh boy wat voel ik me weer schuldig als ik na een dag of twee toch weer teleurgesteld afhaak. De mailbox groeit dan, net als mijn taille, weer als kool, en de beloofde geoliede marketingmachine loopt knerpend vast.

Wat is het toch dat ik de opgebouwde spanning die bij de lancering van zo’n uitdaging heerst niet weet vast te houden, of op zijn minst weet om te zetten naar een aantoonbaar resultaat? Wat maakt dat ik al heel snel de stroom challenge e-mails verplaats naar de map “VAN ALLES & DOE LATER”? Die map is eigenlijk een soort zwart gat waar veel mails in verdwijnen die nooit meer het daglicht zullen zien. Waarom ik niet gelijk op Delete druk is me nog steeds een raadsel…..

“Wees nou eens dankbaar, Manuela!”

“Je krijgt gratis waardevolle kennis die belangeloos met je wordt gedeeld. Mensen steken echt tijd en moeite om een programma neer te zetten waarmee je fikse sprongen kunt maken. En je kunt het lekker op je gemak thuis op een voor jou gunstig tijdstip doen. Dat mag toch geen probleem zijn?  Vanwaar dat gemekker, Manuela? “

Waarom dan toch afhaken?

Het “moetje”
De allerallerbelangrijkste reden waarom ik snel afhaak is vanwege het verplichte ‘moeten’ van de challenges. Alleen maar de e-mails lezen is niet genoeg: er moet gewerkt worden voor de resultaten. En ja, daar heb ik juist vaak geen zin in om half zeven ’s morgens, het moment waarop ik mijn mails rustig doorlees. Dan komt al heel snel een beweging richting de map “VAN ALLES & DOE LATER” in beeld…. Zo makkelijk, nu even niet…. Later… heel véél later…

Een waterval aan mails
Een tweede bron van ergernis is de schijnbaar eindeloze stroom mails die uit zo’n challenge voort lijkt te komen. Iedere dag weer zit ik met de slaap nog in mijn ogen een nieuwe mail met nieuwe  actiepunten uit de challenge te bekijken. Die acties komen later wel…

De niet-te-vermijden salespitch
Ten slotte zit ik vanaf de eerste mail al te wachten op de salespitch die op mijn e-mailmat moet gaan vallen. Wanneer komt nou dat aanbod wat ik “niet kan weerstaan”? Ik weet dat die aanbieding komt en dat maakt dat ik niet meer fris aan challenges kan meedoen. Voelt een beetje zoals de laatste aflevering van Homeland, seizoen 6, waarbij mijn favoriete acteur in een kogelzee het loodje legt…

Is het dan alleen kommer en kwel in challengeland?
Welnee, ik ben natuurlijk behoorlijk bevooroordeeld door de paar slechte ervaringen die ik gehad heb. Waarbij het vaak ook aan mijn eigen gebrek aan doorzettingsvermogen lag om er iets van te maken. Er zijn wel degelijk challenges die oprecht belangeloos kennis met je willen delen en je vooruit willen helpen. Ken jij er eentje? Laat het in een reactie hieronder weten.