Ik keek net in MailChimp en zag tot mijn schrik dat het al meer dan een HALF JAAR geleden was dat ik voor het laatst een nieuwsbrief verstuurd had naar mijn abonnees. Best wel schrikken, maar aan de andere kant: mijn business heeft niet opeens een duikvlucht genomen, niemand heeft een klaagmail gestuurd… Het leek alsof alles gewoon zijn gangetje ging, nieuwsbrief of niet.
Wat is het toch dat mijn bedrijf bijna zonder nieuwsbrief kan blijven bestaan…. Blijkbaar wordt het ‘minder vaak’ of op zijn minst ‘volslagen onregelmatig’ versturen van een nieuwsbrief niet als negatief ervaren 😉 Krijg wel vaak te horen: “Wanneer komt er nou weer eentje?”
Toch zijn nieuwsbrieven een enorme bron van irritatie. Veel mensen geven aan last te hebben van nieuwsbriefmoeheid…
Ik vraag namelijk altijd aan de deelnemers van de MailChimp workshops: “Wat is jullie grootste irritatie bij het ontvangen van e-mailnieuwsbrieven?”. Nou, dat is het moment waarop niemand zich inhoudt en er van alles geopperd wordt… Blijkbaar doen veel nieuwsbriefafzenders het héél erg verkeerd… Zo erg dat er echt merk/imagoschade ontstaan is. Even een zelfrelativerende kanttekening: ik zal nu wel te boek staan als “ja. dat mens… die nonchalante nieuwsbriefzender”.
Meest genoemde ergernissen:
- Mails van die ene afzender vallen te vaak in de e-mailbox.
- Het is te overduidelijk dat je in een e-mail automation funnel beland bent, je voelt je een nummer….
- Is niet relevant meer voor de fase waarin je nu met je bedrijf bevind.
- Gaat alleen maar over het bedrijf en is niet op JOU gericht.
- Is één grote promotiemail.
- Het is totaal niet helder hoe je op de mailinglijst beland bent.
- De pusherige toon spreekt je niet (meer) aan.
- De verhalen zijn niet geloofwaardig, te glad of verkoperig.
- Je wordt op een té popie-jopie manier aangesproken.
- Je hebt je uitgeschreven en tóch krijg je wéér mails….
- De afmeldknop is niet vindbaar.
De ergernissen gaan vaak heel diep…
Dat een slecht gefabriceerde nieuwsbrief voor imageschade kan zorgen blijkt wel uit dit voorbeeld. Een cursist had het op een gegeven moment over een bepaalde nieuwsbriefduwer (zo noemde zij het bedrijf). Ze was het bedrijf gewoon zo zat geworden na het 3-maal-per-week spamgedrag en ervoer het als een voet-tussen-de-deur aanpak. Ze schreef zich uit en had geen goed woord meer over voor het bedrijf en stak dat niet onder stoelen of banken. Zo zie je dat een dergelijk (te fanatiek) nieuwsbriefbeleid je echt klanten kan kosten.
De tijd van boodschappen er doorheen duwen is echt passé!
En wie wil er in zijn ontplofte mailbox nog meer van hetzelfde? Op onze brievenbus hebben we braaf een NEE-NEE sticker, maar onze mailbox laten we nog volstromen met bazige, duwerige, kort-door-de-bocht nieuwsbrieven. Maar mensen worden steeds handiger in het vinden van die kleine link onderaan je nieuwsbrief om zich af te melden.. .en poefff weg zijn ze…
Zwart gat voor nieuwsbrieven
Ook zijn er velen die de nieuwsbrieven via filters wegsluizen naar ‘tijdelijke’ tussenportalen. Je kent het wel, zo’n mapje “Later nog lezen”, waarbij “Later” eigenlijk vertaald moet worden naar “Nooit meer…”. Een soort zwart gat voor nieuwsbrieven. Ik gebruik een ander mailadres voor nieuwsbrieven, maar tsja… hoe vaak log ik in op dat adres om die nieuwsbrieven te bekijken??? Je voelt hem al: vrijwel nooit….
Is het einde van de nieuwsbrief in zicht?
Welnee, nog steeds is een goed geschreven, perfect getimede, relevante nieuwsbrief een krachtig marketinginstrument. Mits je dus niet in die irritatiezone gaat zitten…
Hoe hou je je lezers te vriend? Een paar tips:
1. Voldoe aan de verwachtingen!
Als jij mensen bij het aanmelden belooft dat ze maandelijks één e-mail krijgen, ga dan niet 3 keer per week mails sturen. Beloof je marketingnieuws, ga dan niet spammen met nieuwtjes over de nieuwe hondentrimsalon van je buurvrouw.
2. Maak je nieuwsbrieven lekker scanbaar
Net als bij webteksten, gaan mensen echt niet je nieuwsbrief rustig van boven naar beneden lezen. Mensen scannen eerst je nieuwsbrief. Enfin: scanbare nieuwsbrieven betaan NIET uit enorme lappen tekst, maar bevatten heldere tussenkopjes, je valt met de deur in huis (geen cliffhanger aan het einde, als in een spannende film) en belangrijke woorden maak je vet.
3. Vergeet niet op te roepen tot actie!
Uiteraard voorzie je je nieuwsbrief van strategisch geplaatste Call2Actions (knoppen, links). Een nieuwsbrief heeft namelijk altijd wel een doel, en dat is mensen ‘iets laten doen’. Wat dat doen inhoudt mag jij lekker zelf bepalen…. Maar een nieuwsbrief zonder duidelijke aanroepen tot actie zijn echt zonde van je tijd. Bedenk dus altijd vooraf voordat je die nieuwsbrief gaat schrijven: wat is het doel van deze nieuwsbrief?
4. Het oog wil ook wat! Lang leve Canva
Met online tools als Canva.com is het voor iedereen mogelijk om een visueel aantrekkelijke nieuwsbrief te maken. Een nieuwsbrief met een frisse omslagafbeelding (boven in je nieuwsbrief) opent prettiger dan een nieuwsbrief met alleen een logo…. Ook kun je begeleidende afbeeldingen van een kek huisstijltje voorzien in Canva. Ontwerp eens een sjabloon in Canva die je constant doorvoert in je nieuwsbrieven.
5. De prikkelende onderwerpregel
Of je nieuwsbrief gelezen gaat worden, begint al in je mailbox. Daar wordt gefilterd op onderwerpregel. Is die niet prikkelend, (denk aan “Nieuwsbrief 32, mei 2019”), dan wordt je nieuwsbrief vaak niet eens geopend en belandt hij plofff… in de prullenbak. De onderwerpregel moet trouwens wel kloppen met de inhoud. Te vaak zie ik catchy onderwerpregels die kant noch wal raken met de inhoud, alleen maar om mensen naar binnen te lokken. Tsja, dat valt voor mij onder manipulatie/valse voorwendselen… En dan gaat mijn wijsvinger wel heel snel naar die afmeldknop. Vaak is personaliseren van de onderwerpregel nog een extra eyecatcher, maar wees daar zuinig mee. Heb je niet zo’n informele band met je abonnees, dan kan het al snel als popiejopie of plat worden ervaren… Maar goed, jij kent je doelgroep beter dan ik ze ken, dus weet wanneer het gepast is…
6. Wees persoonlijk
Probeer als zelfstandig ondernemer vooral ook een persoonlijke noot in je nieuwsbrief te leggen. Begin bijvoorbeeld met een anecdote, of een aanleiding voor deze nieuwsbrief. Mensen doen zaken met JOU, dus een blik in jouw keuken wordt meestal wel gewaardeerd. Ook hiervoor geldt: er zijn grenzen… Niet iedereen hoeft te weten dat jij in het weekend tot 2 uur uitslaapt en daarna alleen maar voor Netflix ligt te hangen en 2 flessen wijn per avond er doorheen jaagt…
Tenslotte
Vergeet nooit dat het heel bijzonder is dat mensen zomaar hun e-mailadres aan jouw mailinglijst hebben laten toevoegen. Ga er daarom netjes mee om. Je zult merken dat als je op een integere, niet-spammerige manier, je abonnees benadert je weinig uitschrijvingen zult krijgen.
Wel zul je de frequentie wel wat vaker moeten doen dan mijn – ahum – 1 x per 6 maanden….
Leren hoe je met MailChimp zelf je nieuwsbrief opzet?
Bij Weblish kun je verschillende nieuwsbrieftrainingen volgen:
- Marketing automation met MailChimp, groepstraining
- MailChimp voor beginners, individueel