Home » Usability » Mouseflow: ontdek wat bezoekers écht doen op je website
mouseflow

Als webeigenaar wil je graag weten wat bezoekers op je website doen. Zo zou ik het liefst bij al mijn webbezoekers over de schouder meeloeren en luisteren om te zien waar ze vastlopen. Tsja, daar zou ik me op glad ijs begeven, omdat ik behalve gebrek aan tijd om iedereen fysiek te bezoeken alles behalve legale technieken zou moeten gebruiken. Tenzij…. je Mouseflow installeert…. Dat komt nog het meest in de buurt van wat ik wil (kijken kan, luisteren niet).

2015-12-26 12_19_54-Heat map genereren en mouse tracking met Mouseflow

Waar Google Analytics te kort schiet
Je hebt vast en zeker een webstatistiekenprogramma als Google Analytics geïnstalleerd. Google Analytics houdt waanzinnig veel gegevens bij zoals aantallen bezoekers, welke pagina’s ze hebben bekeken, hoe lang ze gebleven zijn en vanaf welke locatie ze dat gedaan hebben. Via Google Analytics krijg je een redelijk volledig beeld van wat je bezoeker doet en waar hij vandaan komt. Maar veel dingen kun je simpelweg niet analyseren met Google Analytics en gok je dus maar waarom bepaalde delen van je webpagina minder vaak bezocht worden of hoe een bezoeker over je webpagina beweegt. Als je aanpassingen maakt op je website om zaken te verbeteren doe je dat daarom vaak op goed geluk.

En CrazyEgg dan, is dat een oplossing?
Ik heb me al eerder enthousiast uitgelaten over CrazyEgg, een programma waarmee je heatmaps, scrollmaps en clickmaps kunt opvragen. Met name de scrollmap was ik dol op: je zag precies hoever bezoekers op je webpagina naar beneden scrollen (of vaak: juist NIET naar beneden scrollen). En de clickmap had als functie te laten zien waar men op klikt op je webpagina. Ik heb in de tijd dat ik CrazyEgg over mijn website draaide vele nuttige analyses kunnen doen en ontdekte bijvoorbeeld dat mensen op allerlei vormgevingselementen klikten die helemaal niet voor klikken bedoeld waren. Op de homepage was ooit de neus van het Weblishpoppetje een gewild klikdoelwit…. Terwijl dat niet leidde naar een pagina… Wat ik miste bij CrazyEgg was echt om de hele routing van het openen van de pagina tot de doorklik naar een volgende pagina te kunnen zien… en toen was daar Mouseflow….

Mouseflow: de live camera voor je website!
Het klinkt ongelofelijk, maar ieder bezoek aan je website is terug te spelen! Je ziet precies waar mensen naar toe scrollen en klikken. Je kunt heatmaps genereren waarmee je ziet waar mensen aandacht aan besteden, hoe ver ze naar beneden scrollen en hoe actief ze zijn. Mouseflow is een website analytics tool waarmee je muisbewegingen, clicks en scrollgedrag kunt meten. Dit helpt je om je pagina’s op een visuele en efficiënte manier te kunnen analyseren, om zo je sales, conversies en usability te verhogen zoals nooit tevoren. Met deze informatie kun je de sterke en zwakke onderdelen van je website in kaart brengen. Er zijn vele filtermogelijkheden.

En wat kost dat?
Je kunt een gratis account nemen om te kijken of Mouseflow iets voor je is. Daarvoor krijg je dan per maand 100 opnamen om te bekijken. Ik heb zelf een small account. Deze kost 15 euro per maand. Daarvoor krijg je 1000 opnamen, wat voor mijn website voorlopig voldoende is om goede analyses uit te kunnen opmaken.

2015-12-26 12_51_08-Sign up - Mouse tracking en heat maps met Mouseflow

Uitproberen
Wil je eens zien hoe een demo van Mouseflow er uitziet, bekijk dan de video hieronder.

Hoe installeer je het?
Je hoeft enkel een klein stukje JavaScript code op je website te plaatsen. Je kunt hiervoor de plugin Mouseflow for WordPress installeren. Zie: https://wordpress.org/plugins/mouseflow-for-wordpress/

Vertraagt Mouseflow je site?
Nee, er is geen enkel merkbaar effect. Het script start pas als de pagina volledig is ingeladen.

Mijn advies
Gebruik naast Google Analytics ook een programma als Mouseflow op je website. Op deze manier verzamel je genoeg input voor verbeterpunten voor je website. En is het gebeurd met gokken waarom de dingen gaan zoals ze gaan….

Tags:

Weblish.nl
Social Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 34 beoordelingen
Google Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 34 beoordelingen

februari, 2020

21feb13:3016:00WordPress Troubleshooting Bootcamp (3 sessies)21 feb., 6 & 20 maart 2020 (13.30 - 16.00 uur)

25feb09:3012:00Web&Coffee: werken aan je WordPress website of SEO25 februari 2020 (9.30-12.00 uur)

26feb10:0016:00Cursus WordPress voor beginners26 februari 2020 (10.00-16.00 uur)

Download nu 35 snelle verbetertips voor je site....

Snel toe te passen tips om je site snel in de actiestand te krijgen. Daarnaast krijg je als bonus de Weblish e-zine met mijn favoriete WordPress en online marketing tips! Je ontvangt een e-mail om je aanmelding voor de e-zine te bevestigen.

Weblish verpleegster

Laat een reactie achter