Plugins. Er zijn er eindeloos veel. Maar welke kies je?
Ik ga je vertellen met welk setje WordPress plugins ik altijd werk. Dat zijn voor mij de essentiële plugins. En het zijn ook plugins die geen gedoe opleveren. Het zijn o.a. plugins voor veiligheid en snelheid. Geen sexy dingen maar gewoon de basis van elke website.
Dus ga je zelf een WordPress website maken en wil je geen tijd kwijt zijn met eindeloos zoeken naar plugins, het lezen van reviews, of bang zijn dat je wat verknalt aan je site? Doe eens makkelijk en gebruik ook gewoon lekker dezelfde plugins als ik. Plagiaat mag deze keer. 🙂 Ze zijn peer reviewed, ik heb ze van Weblish, dus je kunt erop vertrouwen dat ze hun werk doen.
Ik gebruik ze in combinatie met Beaver Builder, dus let daar wel op. Ga ze niet zomaar gebruiken met andere WordPress pagebuilders. Ik heb dat bij mijn vorige site gedaan en toen kreeg ‘ie meteen kuren.
Wat is een plugin?
Laten we beginnen bij het begin: wat is een plugin? Iedereen heeft het erover, maar wát is het eigenlijk?
Een plugin is een extraatje, een uitbreiding, een beetje zoals een app op je telefoon of een bijgerecht bij een menu. Als je Google Maps en WhatsApp installeert op je telefoon, kun je met je telefoon behalve bellen ook navigeren en via internet berichtjes sturen. En als jij patat bij je saté wilt en je vriend rijst, dan kies je allebei gewoon wat je zelf wilt zodat je allebei van je hoogstpersoonlijke perfecte sateetje geniet.
Omdat niet iedereen dezelfde extra’s (lees: apps) wil, worden ze niet standaard meegeleverd. Je kunt dus naar eigen behoefte extraatjes bij je website kiezen.
Het mooie van plugins is dat je hiermee de mogelijkheden (functionaliteiten) van je website uitbreid zonder dat je daarvoor kennis van coderen nodig hebt.
Mijn beste plugins
Dan is het nu tijd om mijn allround plugins met je te delen. Ik stel je daarom vol trots voor aan mijn beste vrienden op WordPress.
Eerst een setje gratis plugins:
1. Hidemysite. Perfect voor als je je site nog aan het bouwen bent. Je wilt niet dat deze al geindexeerd door en dus vindbaar wordt in Google. Na activatie kies je een wachtwoord en voilà, je site blijft tot de onthulling ervan nog een geheim voor Google.
2. Akismet anti-spam. Deze heeft iedereen want die wordt automatisch meegeleverd met WordPress. Op spam zit niemand te wachten, op deze plugin des te meer. Heel effectief. Er komt altijd nog wel wat spam binnen maar veel is het niet.
3. Loginizer. Een effectieve plugin om te voorkomen dat vanaf eenzelfde IP-adres continu je site wordt benaderd. Zo’n IP-adres wordt dan geblokkeerd. Dat gaat dan echt niet om een potentiële klant die een paar keer opzoekt wat je te bieden hebt. Het doel van zo’n IP-adres is gewoon om je site plat te leggen.
4. Smush. Ook al zo’n wonder. Dit verkleint je foto’s. En dat levert ons wat op? Inderdaad: snelheid. En ook dat willen we allemaal. Je kunt instellen dat Smush automatisch je foto’s verkleint of je doet het handmatig.
5. Wordfence security. Een hekje tegen de hackers. Veiligheid is altijd een thema bij websites dus deze plugin is geen overbodige luxe.
6. Yoast, wie kent hem niet. Hij heet eigenlijk Joost maar Yoast staat leuker. :). Als je iets aan SEO wilt doen, werk dan met Yoast. SEO is niet eenvoudig maar Yoast heeft goede nieuwsbrieven, een kennisbank en een academy waarin ze het je allemaal uitleggen.
7. Really simple SSL. Sinds een tijdje kun je niet meer om een SSL certificaat heen. Wat op zich geen probleem is want dit kun je gratis of heel goedkoop aanschaffen, bijvoorbeeld bij je hostingpartij. Nadat je zo’n certificaat hebt geregeld zorgt deze plugin ervoor dat je site altijd over https laadt.
8. Classic editor (of: Klassieke editor). Een beetje een vreemde voor mij want ik houd meer van verandering dan van alles bij het oude houden. Maar ik heb de meerwaarde van de nieuwe blokkenstructuur van WordPress nog niet ontdekt en daarom nog geen tijd vrij gemaakt om me erin te verdiepen. Dus tot die tijd werk ik nog in de oude structuur van WordPress. Dat kan gewoon, ook bij de versies 5.0 en hoger, mits je deze plugin installeert.
9. Cookie Notice for GDPR. Tja, deze hoort gewoon, verder levert het je niets op. Maar zo ben je wel netjes AVG-proof. Wat dit betreft dan. Wat je verder doet weet niemand dus an sich zegt het nog niet alles.
En dan nog een paar betaalde:
10. WP Rocket: Dit is de raket voor je website. Deze plugin versnelt je site enorm. Wie wil dat nu niet?
11. Backupbuddy: Perfect voor je backups. Je kunt ze automatisch laten maken en automatisch naar een externe drive uploaden. Maar het kan ook allemaal handmatig. Check de pluginpagina voor eventuele aanbiedingen.
Zelf een website bouwen
Wil je meer weten over het zelf bouwen van een goede website of het kiezen van plugins? Volg dan eens een cursus bij Weblish, bijvoorbeeld WebAssistant of WordPress voor beginners.
Wil je eens feedback op de site die je al hebt gemaakt? Neem dan contact met Weblish op. Een frisse kijk op je website, door een buitenstaander die zelf ook websites maakt, levert altijd bruikbare tips op.