Webbezoekers zijn genadeloos: als ze je website niet als betrouwbaar ervaren zijn ze snel weer weg. Juist door de vele verhalen over onbetrouwbare websites schieten we standaard in de wantrouwende modus als we een website voor de eerste keer bezoeken. Als een site je het gevoel geeft dat je beland bent in één van de donkere krochten van internet ben je met één muisklik weer weg. Zo is het, en niet anders….
Toch kun je als websiteeigenaar zelf de regie voeren over hoe je website ervaren wordt door anderen. Hier een aantal tips wat je kunt doen aan het opbouwen van een betere band met je webbezoekers.
Gebruik de kracht van klantervaringen
We zijn toch allemaal kuddedieren: “als ál die mensen zeggen dat het goed is, zal het wel goed zijn”. Het vermelden van klantervaringen op je website is een makkelijke manier om vertrouwen te winnen. Weblish maakt voor deze het verzamelen van klantervaringen gebruik van TheFeedbackCompany. De keuze is op dit bedrijf gevallen omdat zij echte klantfeedback laten zien, geen manipulatie toestaan (zoals “lekker handig” al die ervaringen zelf invoeren), ingezonden gegevens goed controleren op echtheid en ze bemiddelen bij klachten.
Voorbeeld klantervaringen via Duranetb.nl (Elektricien)
Googlesterren!
Bijkomend voordeel van het verzamelen van klantervaringen via TheFeedbackCompany is dat je ook gelijk die felbegeerde “Googlesterren” krijgt. Dit zijn de sterren die Google in de zoekresultaten laat zien. Die staan voor de beoordelingen die een website heeft gekregen van klanten. Het zijn altijd vijf sterren, waarvan de met geel ingekleurde sterren de daadwerkelijke score aangeven. Met “Googlesterren” val je meer op t.o.v. de “standaard zoekresultaten” en zorgen voor een betere doorklikratio – dus meer bezoekers naar je website.
Zorg voor een pakkende “Over ons” pagina
De “Over Weblish” rubriek is één van de meest bekeken onderdelen van Weblish.nl. Wanneer mensen je website bezoeken willen ze graag meer te weten komen over de mensen achter het bedrijf en het verhaal erachter. Een uitgelezen kans om iets te vertellen over je drijfveren, en toe te lichten waarom klanten juist bij jouw bedrijf moeten zijn.
Foto’s van echte medewerkers op de site!
Als je een gewone winkel inloopt wordt je gegroet door een vriendelijke medewerker. Via dat persoonlijke contact wordt gelijk vertrouwen gewekt. Hoe krijg je datzelfde effect op je website? Zo wil ik zelf graag weten met wie ik zaken doe. Dus geen geheimzinnig gedoe over wie je bent en laat zien wie je medewerkers zijn. Dat maakt het een stuk persoonlijker en wekt dus meer vertrouwen. Het begint er mee dat je geen stockfoto’s gebruikt van “je team”. Het voorbeeld hieronder was een foto van “Our Team” van een bepaald bedrijf, maar een zoekactie via Tineye.com liet zien dat er maar liefst 31 andere sites dit team in dienst heeft. Vertrouw jij het bedrijf nog?
Veiligheid
Wanneer je makkelijk kunt aantonen dat je website veilig is wekt dat ook vertrouwen. Wanneer je een webshop runt is het eigenlijk onmisbaar dat je een SSL certificaat installeert op je website. Een SSL-verbinding is een gecodeerde verbinding tussen de server en bezoeker. Een SSL-verbinding kun je herkennen aan de url (https://weblish.nl). Daarnaast geeft een goede browser ook aan dat de lijn beveiligd is door middel van een klein slotje achter de URL of een groene balk.
Contactgegevens moeten duidelijk zichtbaar zijn
Als je je telefoonnummer op je site laat zien geef je aan dat je bereikbaar bent. Laat je geen telefoonnummer zien dan kan het overkomen alsof je iets te verbergen hebt. Maar ook uit het oogpunt van klantenservice is het prettig een telefoonnummer tot je beschikking te hebben die je kunt bellen.
Hetzelfde geldt voor het juist wel vermelden van een fysiek adres. Dit zorgt voor een extra stukje vertrouwen. Mensen willen immers weten of ze hier met een echt bedrijf te maken hebben. Alleen een contactformulier op je website vermelden wekt geen vertrouwen.
Ga bloggen
Een blog is een ideale manier om je kennis te delen met de buitenwacht. Je weet het: voordat iemand een euro aan jouw bedrijf uitgeeft heb je eerst vertrouwen van die persoon nodig.
Met een blog laat je zien dat je over vakkennis beschikt en is het belangrijk dat je de kennis die je hebt wilt delen met je doelgroep. Belangrijk is dat jij met je blogartikelen inspeelt op vragen/problemen die bij jouw doelgroep leven. Dat je relevant bent voor hen. En wanneer jij je doelgroep helpt met het oplossen van die problemen is er al een begin gemaakt met het winnen van vertrouwen.
Lees in dit artikel van Jeff Bullas welke factoren bijdragen aan een vertrouwenwekkende blog.
Speel geen verstoppertje met prijzen en tarieven
Zorg ervoor dat je duidelijke prijsinformatie op je website hebt staan. Ik vind het zelf enorm irritant als ik op zoek moet gaan naar wat een bepaalde dienst of product kost of dat ik een offerte moet aanvragen. Ook al is de offerte vrijblijvend, ik wil gewoon weten waar ik aan toe ben. Geef in ieder geval een prijsindicatie aan of biedt een calculator aan om de prijs zelf te kunnen berekenen. Ook het niet helder vermelden van verzendkosten, btw e.d. is voor veel mensen een reden om af te haken tijdens het oriëntatieproces.
Je website mag niet rammelen
De uitstraling van je website is waanzinnig belangrijk en kan uiteindelijk bepalen of mensen je gaan vertrouwen of dat je mensen juist weer wegjaagt. Het klinkt heel flauw, maar het uiterlijk van de website is toch wel het allereerste waar bezoekers naar kijken en je vaak ook op afrekenen. Een mening is snel gevormd (binnen een seconde), ook al hebben mensen geen regel van je teksten gelezen. Zorg dat je website dan ook aansluit bij de verwachting van je bezoekers. Weet je niet wat ze verwachten? Test het dan….. Je kunt bij ons een format voor een eenvoudige doe-het-zelf gebruikerstest opvragen. Handig als je inzicht wilt hebben in verwachtingen van bezoekers en knelpunten waar ze tegenaan lopen.
En nu jij……
Wat ga jij doen om meer vertrouwen te wekken via je website? Ik hoor het graag !