Een snelle website is tegenwoordig geen luxe meer, maar een pure noodzaak. Ook Google houdt tegenwoordig bij de weergave van de zoekresultaten rekening met de laadsnel van je website. Een snelle site houdt bezoekers in ieder geval eerder aan boord dan een stroperig trage site. Daarmee zijn ze hem al snel gesmeerd. Een trage website kost je dus klanten.
Websites kunnen ongewerkt steeds zwaarder en zwaarder worden en dus trager. Ook de website van Weblish heeft behoorlijk last van overgewicht gekregen en kon zelf ook wel eens een schop onder de kont krijgen. Daarom zijn er acties doorgevoerd om de laadtijd van www.weblish.nl aantoonbaar te verbeteren. Weblish maakt o.a. gebruik van de SEO tool Web CEO (Webceo.com) om te kunnen analyseren waar mogelijke blokkades de Google vindbaarheid zitten. Daar werd pijnlijk duidelijk dat de meerderheid van de pagina’s tergend traag laadden… Zie screenshot hieronder. Tijd voor actie dus, en wel heeeeel snel!
Ik zal hier niet in detail treden over alle factoren die voor een trage site kunnen zorgen, er zijn immers meerdere factoren die in balans moeten zijn. Keuze hosting provider, thema, plugins, caching, noem maar op. Allemaal facetten die bepalen hoe snel je website is. In deze blog richt ik me dan ook vooral op het onderdeel van caching. Om je site sneller maken begin je, ná het kiezen van een goede provider, bij het installeren van een goede cache plug-in.
Wat is caching?
Savvii (Managed WordPress hosting) zegt hierover: “Zie caching als het op een makkelijk bereikbare plaats opslaan van dingen die je vaak nodig hebt. Het Engelse woord ‘cache’ betekent in het Nederlands ‘opslagplaats’. Vergelijk het met een loodgieter die in zijn bus altijd veelgebruikte koppelingsstukken & buizen heeft liggen. Dat is een stuk efficiënter dan dat hij voor elke koppeling terug naar de zaak zou moeten rijden om deze op te halen.” (lees het hele artikel)
Waarom WP Rocket als caching plugin?
Ik heb in het verleden al meerdere caching plugins uitgeprobeerd waaronder W3 Total Cache, en WP Super cache. Maar niet met gewenste resultaat. De plugin W3 Total Cache vond ik een draak om te regelen en er ging regelmatig wat mis.
Tijdens WordCamp Europe in Sevilla heb ik kennisgemaakt met het team van WP Rocket, die naar de mening van velen de beste caching plugin op de markt heeft neergezet. WP Rocket heeft geen gratis versie (W3 total cache wel) en is alleen als betaalde plug-in te krijgen.
In tegenstelling tot W3 Total Cache draait WP Rocket al zonder enige finetuning goede resultaten. In onderstaand overzicht zie je de eigenschappen van WP Rocket die je niet bij andere aanbieders van caching plugins vindt.
Installeren en configureren
Het installeren van de plugin was, net als de meeste WP plugins, een eitje. Het configureren ook. Ik heb gekozen om onderstaande instellingen te activeren. Dit is niet altijd aan te raden, omdat in sommige sites het comprimeren van javascript of css bestanden voor fouten in de weergave kunnen zorgen. voordat je die instellingen instelt, moet je je goed inlezen wat de consequenties kunnen zijn en hoe je dat dan weer oplost.
De resultaten en conclusie
Ik heb de homepage van Weblish getest, o.a. met gtmetrix.com en pingdom.com. Hieronder zie je de resultaten van Gtmetrix.com vóór en ná de installatie van de plugin. Ik weet niet of ik dezelfde resultaten ook met W3 Total Cache had kunnen neerzetten, daarvoor zou ik veel meer instellingen moeten configureren. En deze WP Rocket plugin is heerlijk “out of the box”, de ritsratsclickcamera onder de caching plugins. Ook het feit dat ik geen extra plugins hoef te installeren om al deze nieuwe functies te kunnen gebruiken (o.a. LazyLoading van afbeeldingen en video’s) maken dat mijn duim omhoog gaat bij deze plugin. Het is de aanschafprijs van $39 (omgerekend €30) meer dan waard.
Meer lezen?
- WP Rocket caching plugin: http://wp-rocket.me/
- W3 Total Cache: https://wordpress.org/plugins/w3-total-cache/
- Informatie over caching:
https://www.savvii.nl/blog/wordpress-caching/ - Tools om laadtijd te meten:
GT Metrix: https://gtmetrix.com/
Tools Pingdom: http://tools.pingdom.com
Google Pagespeed: https://developers.google.com/speed/pagespeed/
Update 28 juli 2015
Ik heb de WebCEO tool vandaag opnieuw gedraaid en het resultaat was dat er nog maar 3 “trage pagina’s” op de website te vinden zijn. Dit waren er gisteren nog 65!!