Het in één keer gelijk goed willen doen en geen fouten durven maken. Veel mensen die net beginnen met WordPress lopen hierop op vast. Een eigen WordPress website neerzetten is voor veel deelnemers aan onze WordPress beginnerscursus het belangrijkste doel van de cursus. En dus komt het proces van goed leren werken met WordPress soms in het gedrang. Logisch ook, want je hebt maar beperkt tijd in die drie weken.
Website na afloop én meer inzicht in WordPress
Beide onderdelen zijn eigenlijk superbelangrijk: een kloppend eindresultaat (die website na afloop) en de vrijheid voelen om te durven experimenteren met WordPress zodat basishandelingen een routine worden.
Ik heb mijn hoofd gebogen over hoe ik cursisten kan helpen dit probleem te overbruggen. Dat ze na afloop van de beginnerscursus zowel die eigen website als meer zelfvertrouwen in het werken en kunnen doorgronden van WordPress hebben. Hoe er in die paar weken nog veel meer bijgeleerd kan worden.
Kwartje viel bij WebAssistant
Tijdens de WebAssistant training heb ik een oplossing bedacht, waarvan nu al blijkt dat het werkt. En het is reuze simpel! Vanaf nu raad ik iedere deelnemer aan mijn cursussen aan om een domeinnaam en webhosting te regelen om mee te kunnen oefenen. Niet voor serieus dus, maar puur om los te kunnen gaan op alles wat je maar wilt leren over WordPress zonder dat het de “serieuze” projecten in gevaar brengt. Je eigen WordPress Speeltuin dus!
Waarom een “WordPress Speeltuin”?
Twee deelneemsters aan het WebAssistant traject zijn deze week gestart met hun “WordPress Speeltuin”. Ze hebben een domeinnaam en hosting geregeld en installeren WordPress in subdomeinen. Ja, je kunt onder één domeinnaam via subdomeinen tientallen websites bouwen. Op de WordPressinstallaties in deze subdomeinen proberen ze verschillende thema’s uit en komen er achter dat er voor geen enkel thema geldt “One Size Fits All”. Ze voelen en zien de beperkingen van thema’s en proberen creatief oplossingen te bedenken. Ook het installeren van plugins is een avontuur. Vastlopen op een site of totaal ontevreden over hoe de boel werkt? Geen probleem: ze verwijderen de WordPress installatie en bouwen gewoon weer een andere site in dat subdomein… Die relaxte houding merkte ik gisteren in een gesprek met deze twee vrouwen: ze hadden in één week werken met de “WordPress Speeltuin” meer geleerd dan ik had durven dromen.
“Het zal wel veel kosten! En het neemt vast veel tijd in beslag!”
Eh, nee dus… Niet duur en kost je niet veel tijd om te regelen. Een domeinnaam en WordPress hosting aanvragen kun je al vanaf € 4,50 euro per maand (Pluspakket WordPress hosting) bij een partij als Vimexx.nl (nee, ik heb geen aandelen daar). Daar krijg je 100 GB webruimte om je speeltuin in te richten én ook nog eens een domeinnaam erbij. Omgerekend kost één kop koffie bij Starbucks je per maand nog meer.
Verken je hostingomgeving
Je ontvangt van je hostingprovider een mail met inloggegevens naar jouw hostingomgeving. De omgeving waar jij je WordPress skills flink gaat oefenen, waar jij je gaat uitleven! Er zijn drie controlepanelen die de hostingmarkt domineren. Dit zijn cPanel, DirectAdmin en Parallels Plesk Panel. Een goed controlepaneel is erg belangrijk omdat je vanuit hier je hosting kunt beheren. Log maar eens in op die controlepaneel en kijk eens goed wat je daar allemaal ziet: bestandsbeheer, databasebeheer, e-mailbeheer, subdomeinen, etc.
Stap 1: Maak een subdomein aan
Een webadres met een subdomein kan er als volgt uit zien: http://subdomein.domeinnaam.nl. Log in op je controlepaneel en ga op zoek naar “Subdomeinen”.
Vul daarna je subdomein in en klik op “Create”
Binnen een paar minuten (ongeveer 10 minuten) is je subdomein actief, alleen staat er nog geen WordPress installatie in.
Nu gaan we WordPress installeren via onze controlepaneel
Ga in je controlepaneel op zoek naar een mogelijkheid om snel WordPress te kunnen installeren. Dat heet soms Softaculous of Installatron. In dit voorbeeld heet het de Softaculous App Installer.
Klik op “Install Now”
Kies bij Domein jouw Subdomein (in dit geval test.digitaalsucces.nl)
Wanneer je in folder een mapnaam ziet staan haal je deze weg, deze moet leeg zijn.
Bij Website instellingen vul je de naam van je website en eventuele ondertitel in.
Bij Admin Account vul je je inloggegevens in voor de beheerdersaccount voor deze website
Bepaal taalkeuze
En tenslotte kies je “Installeer” en klaar ben je :-)
Je ziet dat de WordPress installatie nu klaar is:
Klik op de link die eindigt op /wp-admin. Je gaat dan naar je Dashboard van jouw WordPress installatie (“de achterkant van je website”).
Zet je testsite achter een wachtwoord!
Je gaat vervolgens lekker aan de slag met het installeren van een thema, probeert wat plugins uit. Tip: zet wel altijd even je website achter een wachtwoord wanneer je een testsite aan het maken bent. Hiermee voorkom je dat iedereen kan meegluren en dat Google je probeersels al gaat opnemen in de zoekresultaten. Hiervoor gebruik ik altijd de plugin Hide my Site.
Wat als ik alles weer op nul weer zetten in dit subdomein?
Om je WordPressinstallatie weer helemaal kakelvers te maken kun je een plugin hiervoor gebruiken: Advanced WP Reset.
De boel op nul zetten? Ga via Extra > Advanced WP Reset
Vul het woord ‘reset’ in en druk vervolgens op “Reset Database”. Let wel op dat ALLES wat je aan je site gedaan hebt daarna weg is!!
Tips om verder te oefenen:
- Werk met verschillende thema’s, probeer een rode draad te ontdekken en waar verschillen zitten.
- Probeer websites tot in detail na te bouwen.
- Verander kleuren, lettertypes, afbeeldingen, logo’s.
- Werk met verschillende plugins.
- Werk volgens vaste routine en opzet. Schrijf je routines op.
- Bedenk ook voor testsites wat je doel is van deze site
- Google naar oplossingen, er is geen probleem of iemand is er al tegenaan gelopen.
- Laat je inspireren door voorbeelden van anderen. Maar ehhh, kopieer niet klakkeloos 1-op-1 als je het ook echt live gaat gebruiken.
- Vraag feedback: zorg dat je iemand af en toe laat meekijken naar je testwebsites en laat deze persoon verbeterpunten aandragen. Kun je weer verder mee.
- Heb je ergens een oplossing voor gevonden? Noteer het dan in een EverNote notitieboek. Je zal er vast wel weer een keer tegenaan lopen en heb je je oplossing al voorhanden.
- Gebruik de tool GreenShot om stappen die moet doorlopen visueel te maken. Bewaar deze stappen in je Evernote notitieboek.
- Spreek met medecursisten een keer af om bij Weblish samen aan projecten te werken. Wij hebben een speciale werktafel hiervoor waar jullie altijd mogen aanschuiven. Hebben we tijd, dan kijken we zelfs even met je mee om je verder te helpen met knelpunten.