Home » WordPress » Is jouw site klaar voor WordPress 5.0 / Gutenberg op 6 december?
ready

Wanneer Sinterklaas alweer terug tuft met zijn stoomboot naar Spanje, krijgen we in Nederland op donderdag 6 december te maken met de lancering van de belangrijkste update van WordPress tot nog toe: WordPress 5.0 (ook wel Gutenberg genoemd).

Are you ready for the launch? Uhh…. NO!
Ik sta meestal te springen bij nieuwe ontwikkelingen, maar deze lancering van WordPress 5.0 lijkt te vroeg te komen. Plugin- en themaontwikkelaars zijn bij lange na nog niet allemaal klaar voor de omschakeling naar deze nieuwe editor. En met de feestdagen in het vooruitzicht, zitten er een flink aantal webbouwers gezellig aan het kerstdiner de nodige versnaperingen naar binnen te werken, waardoor er minder capaciteit is om eventuele problemen bij klanten op te lossen in deze periode. Bij veel van mijn cursisten en klanten ontstaat de laatste dagen een fiks gevoel van paniek. Vandaar deze blog. Hoe gaan we dat nou doen, die soepele overgang naar WordPress 5.0?!

Stop de persen wat betreft het zomáár updaten van je WordPress site (serieus!!!)
Voordat we op 6 december massaal onze sites gaan updaten, even een paar tips verderop in deze blog.

Kom je er niet uit of durf je je site niet aan te pakken? 
Stuur mij dan een mail, dan schakelen wij de hulptroepen voor je in. Wij kunnen je namelijk zo koppelen aan een gekwalificeerde WebAssistant die je uit de brand helpt.

Groetjes en wellicht tot gauw,

STAP 1: MAAK EEN BACKUP VAN JE WEBSITE!

Ook al maakt je provider iedere nacht een backup van je website, zorg dat je zelf ook beschikt over een backup van je website die je eventueel snel kunt terug (laten) zetten. Wij raden hiervoor de volgende plugins aan:

Zoals WordPress beveiligingsexpert Pieter Daalder ooit zei: “1 backup is GEEN backup!” Dus maak die backup zo snel mogelijk! Liefst vandaag nog. Download deze backup naar een veilige omgeving.

STAP 2: MAAK EEN KOPIE VAN JE SITE OM JE UPDATES TE TESTEN

We raden iedereen die maar enige twijfel heeft over het Gutenbergproof zijn van plugins en/of thema aan om eerst een kopie van de site te draaien Vanaf deze kopie van jouw website ga jij eerst alle updates doen zonder dat het je livesite beïnvloedt. Pas als je website op die testomgeving geen rare kuren vertoont voer je de updates door op je livesite. Safety first!

Er zijn verschillende manieren om een (staging) kopie van je website te maken, maar de áller-áller-állermakkelijkste is toch wel met de plugin WP Staging – DB & File Duplicator & Migration. Bijna een rits-rats-klikmanier om een stagingomgeving te maken! Hiermee maak je een kopie van je website in een subdirectory van je WordPress installatie, inclusief een kopie van je database.

Je kunt ook stagingomgevingen maken zoals Backupbuddy. We hebben een blog geschreven over hoe je een dergelijke testomgeving aanmaakt met BackupBuddy.

Welke manier je kiest is om het even, als je maar goed test, test en nog eens test!

STAP 3: INSTALLEER DE CLASSIC EDITOR

Je kunt vele redenen hebben om nog niet over te willen gaan op de nieuwste Gutenberg editor. Om de Gutenberg plugin uit te schakelen en terug te gaan naar de klassieke editor moet je alleen de Classic Editor plugin installeren en activeren. Hoe doe je dat? Ga naar plugins > Nieuwe toevoegen. Daarna klik je op “Nu installeren” en activeer de Classic Editor plugin. Classic Editor in de WordPress repository: https://wordpress.org/plugins/classic-editor/

Klik daarna op Settings

Maak daarna de keuze om de Gutenberg Block editor te vervangen door de Classic Editor. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om standaard Gutenberg (Block editor) aan te zetten en waar je wilt de Classic Editor aan te zetten (onderste optie).

STAP 4: SCHAKEL AUTOMATISCHE UPDATES VAN WORDPRESS UIT

Het is dus slim om WordPress updates dus niet automatisch te laten doen. Je moet een regel code toevoegen aan het wp-config.php bestand:

define( ‘AUTOMATIC_UPDATER_DISABLED’, true );

Je vindt dit wp-config.php bestand in de root van je WordPress installatie. Wanneer je via Filemanager in DirectAdmin je root bekijkt vind je hem op deze plek:

Via Edit kun je het bestand bewerken en de regel toevoegen. Ook kun je uiteraard via FTP dit bestand downloaden, bewerken en opslaan.

MEER LINKS OVER GUTENBERG

TIME FOR SOME GUTENBERG FUN

Even iets luchtigs over de aanstaande WordPress 5.0 update Gutenberg. Ik deed het zowat in mijn broek na deze video..

Highlight:   “I install Classic Editor and charge them 100 – 300 USD”

Tags:

Weblish.nl
Social Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 38 beoordelingen
Google Beoordelingen
4.8
Gebaseerd op 38 beoordelingen

augustus, 2020

11aug09:3012:00Web&Coffee: werken aan je WordPress website of SEO11 augustus 2020 (9.30-12.00 uur)

12aug10:0016:00Cursus WordPress voor beginners12 augustus 2020 (10.00-16.00 uur)

14aug13:3016:00Beaver Builder Bootcamp14 augustus en 28 augustus 2020 (13.30-16.00 uur) + vrijdagmiddagborrel !

25aug09:3012:00Web&Coffee: werken aan je WordPress website of SEO25 augustus 2020 (9.30-12.00 uur)

Download nu 35 snelle verbetertips voor je site....

Snel toe te passen tips om je site snel in de actiestand te krijgen. Daarnaast krijg je als bonus de Weblish e-zine met mijn favoriete WordPress en online marketing tips! Je ontvangt een e-mail om je aanmelding voor de e-zine te bevestigen.

Weblish verpleegster

Laat een reactie achter