Home » Nieuws » Jij wilt toch niet die kiloknaller zijn? 3 tips voor integere marketing
Gooi jij jezelf in de uitverkoop? Doe aan integere marketing

Je kent ze wel. De kiloknallers. Ze zijn overal, ook in jouw branche. “Koop bij mij!”, “Koop nu!”, “Koop hier!”… Je ziet het vast vaak genoeg voorbij komen op social media. Ze zijn actief bezig met marketing ja, dat dan weer wel. Één probleempje.. Je loopt ontzettend veel klanten mis als je je marketing op deze manier inzet. Waarom? Je richt je alleen op klanten die al ‘koopklaar’ zijn. Degenen die nog in de oriëntatiefase zitten stoot je op deze manier waarschijnlijk af door je opdringerige aanpak. Ze voelen zich opgejaagd, ze voelen zich onbegrepen. Absoluut geen indruk die je met jouw bedrijf na wil laten!

Lig jij in de koopjesbak?
En daarbij voelt het waarschijnlijk ook niet echt fijn, steeds bezig zijn met zelfpromotie en jezelf “in de uitverkoop” gooien. Want hey, dat is toch eigenlijk wat je doet? Als je continu iedereen moet overtuigen om bij jou te kopen, in plaats van dat jouw klanten uit zichzelf naar jou toekomen omdat jouw diensten of producten precies op hun behoefte aansluit? Zonde… Maar hoe pak je je marketing dan aan? Hoe zet je marketing op een integere manier in?

1. Stop met willen verkopen

Ja, dit klinkt je misschien een beetje vreemd in de oren. Want is dit niet uiteindelijk wat je wilt bereiken met marketing? Dat klopt, maar mensen voelen het precies aan wanneer je iets van ze wilt. Een soort spider-sense dus 😉 Laat je verkoop-drift dus lekker gaan. Maak het vanaf nu jouw missie om jouw (potentiële) klanten te helpen. Achterhaal waar ze écht mee zitten en luister aandachtig wanneer ze dit met jou delen. En mocht het relevant zijn voor zijn/haar probleem: breng dan je dienst of product even onder de aandacht. Noem het terloops: maar oprecht als een oplossing in plaats van een verkoopdeal.

2. Wees persoonlijk

In marketing is persoonlijk zijn de sleutel tot succes. Want even eerlijk… Hoe persoonlijk aangesproken voel jij je wanneer je de zoveelste spam-achtige mail in je inbox krijgt? En hoe voel jij je wanneer je een handgeschreven kaartje in de bus krijgt? Dan voel je je toch een stuk specialer? Houd dus liever op met massa-mails versturen, met flyers neerleggen, met folders in de brievenbus gooien, met veel te algemene Facebook- of LinkedIn-advertenties. Als je iedereen probeert te bereiken, bereik je eigenlijk niemand écht.

Manieren om persoonlijk contact te maken
Maak in plaats daarvan persoonlijk contact met je doelgroep. Reageer op social media-berichten. Geef eens een complimentje, bijvoorbeeld in de vorm van een LinkedIn-onderschrijving of stuur gewoon een berichtje over een blogpost die je ontzettend aanspreekt. Of stuur een kaartje. Kleine moeite, en een grote indruk die je achterlaat.

3. Geef meer dan je neemt

Je kent de uitdrukking wel dat je moet zaaien voordat je kan oogsten. Met marketing is dat niet anders. Dus: investeer in jouw (toekomstige) klanten door te geven. Dan komt het oogsten vanzelf, zonder dat je je jezelf in de uitverkoop gooit. Blijf in plaats daarvan lekker dicht bij jezelf. Doe niets waar jij je niet prettig bij voelt en vind je eigen manier om jouw bedrijf onder de aandacht te brengen.

Maar uh… Wat moet je dan geven als ondernemer? 😉

  • Geef jouw kennis. Bijvoorbeeld in de vorm van een x aantal handige tips om … (grote uitdaging van jouw klant) op te lossen. Dit kan je bijvoorbeeld doen in een blogpost op je website – of door te gastbloggen op andermans website, vergroot je meteen weer je bereik – en deel de link naar deze blogpost op jouw social media kanalen. Kijk, deze kan je wél promoten, in tegenstelling tot de “koop bij mij”-berichten. Waarom? Omdat je jouw (toekomstige) klant helpt met deze informatie!
  • Geef persoonlijk contact. Zo onderscheid jij jezelf van de concurrent. Dus stuur eens een kaartje als je weet dat iemand gebaat kan zijn bij jouw dienst of product, pak die telefoon gewoon eens om te bellen. Ze bijten niet! 🙂 En gebruik natuurlijk de tips die zijn genoemd bij punt 2.
  • Geef speciale aandacht. Houd in de gaten wat er speelt bij jouw toekomstige klanten, bijvoorbeeld een promotie, verjaardag of jubileum. Stuur een kleinigheidje zoals een leuke kaart of eventueel een bloemetje. Vind je dat iets te veel gedoe? Houd het dan bij een LinkedIn privé-bericht. Iets minder persoonlijk, maar nog steeds persoonlijk genoeg.

Hoe zet jij je marketing in? Heb je nog aanvullende tips, voel je dan vooral vrij om ze te delen in de reacties hieronder.