Home » Nieuws » Ik zou willen dat ze eens wat serieuzer was…..
dont_take_yourself_too_serious

Denk eens na over de laatst keer dat jij een klant hoorde klagen: “Ik ben dol op haar diensten, maar ik zou willen dat ze eens wat serieuzer was….” Ha! Daar heb ik je….. Dat is namelijk iets wat geen enkele klant ooit zal zeggen. Nooit. Ik heb geleerd te lachen om mijzelf, om mijn gekke gedachten, om de vreemde reacties die ik soms kan hebben. En die kant van mijzelf laat ik ook via Weblish zien. Via mijn website, maar ook in mijn 1-op-1 contacten met klanten en tijdens mijn trainingen.

Platgeslagen, onpersoonlijk
Wat ik daarentegen te vaak zie is dat veel bedrijven, in een poging “professioneel” over te komen, een platgeslagen, onpersoonlijk en superserieus verkoopplaatje neerzetten. Een beeld waarbij geen glimp van de mens achter het bedrijf te zien is, waar het onderscheidend vermogen bijna nul is en waar geen vleugje humor te bespeuren is. Ik ga samen met jullie een paar ideetjes verkennen om te leren jezelf minder serieus te nemen.

Oefen eens flink in knipogen 😉
Het grote geheim achter het leren jezelf minder serieus te nemen is dat je een meer speelse houding aanneemt ten opzichte van alles wat je doet. Door humor bijvoorbeeld een vast onderdeel van je bedrijfsvoering te laten worden. Humor maakt het leven licht en leuk. Maar het gaat dieper. Het verzacht leed, vermindert spanningen, is een sociaal smeermiddel en ontzettend gezond. Dus aan jou de keuze: ga jij voor jouw zakelijke uitstraling voor stijf en formeel of ga jij juist voor flexibel, gezellig en energiek? Zou jij liever zaken doen met de afstandige, knorrige, en oh zo correcte consultant of met die plezierige consultant die niet alleen royaal zijn kennis deelt, maar daarnaast ook nog eens oprecht in jou geïnteresseerd is?

De nieuwe professional is speels.
In plaats van een gevoelloze, kille boodschap zet je het menselijke aspect centraal in je bedrijf. Ook in zakelijke gesprekken zet je een persoonlijke toon neer: je vermijd dodelijk vermoeiend vakjargon in je website en nieuwsbrieven, en luistert goed naar wat je klanten te vertellen hebben en bent oprecht geïnteresseerd. Jouw doel is namelijk om ieder contact een plezierige beleving te laten zijn.

Grootheidswaan is niet iets waar je klanten dol op zijn. Als je alleen maar op je website pretentieuze lofzang afsteekt hoe fantastisch je dienst of product is zonder jezelf af en toe flink te relativeren, dan ben je toch echt veel te serieus. Geen lekkere binnenkomer….

Stop met knieperig gedrag!
Wees ook gul in wat je klanten extra biedt zonder daar gelijk voor een factuur te sturen. Extra service, een half uurtje wat niet doorberekend wordt, gratis bijeenkomsten, de lekkerste koeken bij de koffie. Niet alleen is het prettig voor klanten om ook voor kleine vragen nog even bij je aan te kunnen kloppen, het geeft aan dat geld verdienen niet alleen je grootste drijfveer in het leven is. Hoe kijk jij hier tegenaan? Vertel me niet dat jij jezelf zó serieus neemt dat je voor ieder wissewasje de kassa laat rinkelen. Dat is echt niet goed voor je bedrijf. Hoe vaak stuur jij een rekening voor iets wat eigenlijk ook als een extra service gratis gedaan had kunnen worden?

Train jezelf in nederigheid en dankbaarheid. Ten eerste: deel niet alleen je successen, maar ook je blunders! Laat mensen merken dat jij je eigen fouten onder ogen durft te zien en dat je daar van wilt leren: je stelt je dus kwetsbaar op. Ten tweede: luister vooral naar wat anderen je te vertellen hebben over hoe je dingen beter of anders kunt doen. En beschouw iedereen als gelijkwaardig. Hou eens in je aantekeningenboekje bij wanneer je momenten van dankbaarheid voelt. Te snel zijn we geneigd te mopperen over wat niet loopt en missen we daardoor die pareltjes van geluk die gewoon voor het grijpen liggen.

Wat je maar beter WEL serieus kunt nemen

Tenslotte: er zijn zaken die je maar wel beter serieus kunt nemen: gezondheid, liefde, eerlijkheid, de laatste aflevering van Sons of Anarchy.

Maar als het op je bedrijf aankomt: breng er vooral lekker veel LUCHT in! Je bent – net als de ander – niet perfect, je maakt fouten net als iedereen. Sta zo luchtig mogelijk in het leven.

En vergeet niet: niemand is ooit boos geworden op een bedrijf omdat ze teveel plezier uitstraalden….

serieus

handtekening manuela