Home » Nieuws » Ik zoek me suf!

Herken je dit? Je gaat op een website op zoek naar informatie. Deze website ziet er mooi vormgegeven uit, behoorlijk gelikt zelf. Maar de navigatie op deze site is zo chaotisch en weinig intuitief dat je niet binnen een minuut kunt vinden wat je zoekt. Wat rest is een gefrustreerd gevoel en haak je af.

Mij overkwam dit vanmorgen toen ik op de website van de Rijksoverheid.nl op zoek ging naar informatie over subsidies voor elektrische fietsen voor ondernemers. Ik was namelijk door Sayna (van Goudenananas.nl) getipt dat je als ondernemer bijna voor nop een elektrische scooter kan krijgen via een subsidiepotje van de overheid. De homepage van Rijksoverheid.nl was een chaos: ondanks dat geprobeerd was onderwerpen “overzichtelijk” te rubriceren. Via de rubrieken kwam ik niet bij de informatie en zoeken via het zoekvenster leverde een berg niet-relevante, zwaar verouderde teksten op.

Vluchten naar Google!
Uiteindelijk toevlucht gezocht tot Google en daar kwam ik wel snel bij de informatie die ik zocht. Heb deze (frustrerende zoekactie) opgenomen voor jullie, dus mocht je lekker willen gniffelen over mijn zoekfrustratie, ga je gang.

rijksoverheid

Een prachtige site is niet voldoende!
Tijdens de Web&Coffee op dinsdag 23 september gaan we aan de slag met het verhelpen van bezoekersblokkades op je website en daar gaan we elkaar bij helpen. Want alleen een gelikte website is niet genoeg. Ik vertel het al jaren: investeren in een fancy website heeft alleen zin als je ook verder investeert in het gebruiksvriendelijker maken van je site.

Een mooie site is tegenwoordig eigenlijk wel een basisvoorwaarde: mensen prefereren een mooie site boven een houtje-touwtje-rommeltje-website, het wordt als geloofwaardiger ervaren, straalt vertrouwen uit en mensen zullen gewoon eerder tot een aanschaf overgaan. Maar naast deze lekkere uitstraling is het ook nodig dat de informatie op je website makkelijk te vinden is, dat het geen zoekplaatje is. Mensen verwachten juist van een mooi vormgegeven website dat je in een klein aantal stappen bij de informatie komt. Maak het je bezoeker dus niet onnodig moeilijk.

Zelf aan de slag met de knelpunten op je site!
Daar gaan we aan de hand van een aantal oefeningen mee aan de slag: ten eerste in beeld krijgen hoe gebruiksvriendelijk jouw website wordt ervaren en vervolgens met een checklist aan de slag om de knelpunten aan te pakken. Klinkt leuk toch?