Home » Nieuws » Hou op met het verwaarlozen van de voeten van je site!
Footer Voeten

voeten

Je voeten: eén van de meest verwaarloosde lichaamsdelen. Ondanks dat ze ons in een leven gemiddeld vier keer de wereld laten rondwandelen (100.000 à 180.000 km !!) krijgen ze niet de aandacht die ze verdienen. Een ondergeschoven kindje. Zonder voeten zijn en staan we nergens. Ik ben pas aandacht aan mijn voeten gaan geven sinds ik er last van heb gekregen door met schrijnende blaren door te tennissen (“ik plak er nog wel wat tape overheen”) en een kloppende ontsteking aan mijn buitenste teengewricht te negeren totdat ik niet meer normaal kon lopen. Voeten…. Je hebt ze nodig, maar anders…

Hoe zit het met de voeten van je website, de footer?

Met de voeten van een website (de onderkant, de zogenaamde ‘footer’) is het niet veel anders. De meeste mensen negeren de voeten van hun website volledig. Doen er niets mee en beschermen deze lege plek met argumenten als: “Oh, moet ik dáár wat inzetten dan? Maar daar kijkt niemand echt naar en dan wordt het veel te druk!” En voor je het weet belandt je in een vicieuze cirkel: er wordt door de webbeheerder onbelangrijke informatie ingezet omdat er naar zijn mening weinig naar gekeken wordt. En ja, dan wordt er in de praktijk ook echt weinig naar gekeken, omdat er niets zinnigs is staat. Get it? Hier laat je echt kansen liggen. Want wát zien mensen als eerste als ze je webpagina hebben doorgelezen? Juist: de footer!!!!

Terwijl de footer echt waanzinnig handig is. Als je producten of diensten verkoopt is het fijn om iedere pagina op een vaste plek in de footer je contactgegevens te kunnen vinden. En als je een blog schrijft kun je in de footer de meest recente blogberichten laten zien.

Veel gebruikte fouten die ik nog regelmatig in footers zie:

  • Géén contactinformatie (“Dat wordt zoeken naar een telefoonnummer!”)
  • Maar ook geen link naar een contactpagina.
  • Een link naar de inlogpagina van het CMS (“Dat vond de bouwer zo handig voor mij!”) –  zo maak je het hackers wel erg makkelijk
  • Plaatsen van vele footerlinks op iedere pagina van je site met als doel om zo hoger in Google te komen. (Pssst: dat werkt niet meer zo in deze tijd…)

Maar wat plaats je dan wel in de footer van je website?

Enkele tips!

  • Contactgegevens: laat bezoekers niet zoeken naar je telefoonnummer of e-mailadres
  • Klantervaringen: laat de bezoekers zien hoe klanten over jouw bedrijf denken
  • Social media. Wil je bv. meer Facebook likes voor je pagina verzamelen? Plaats dan een Facebook likebox in je footer.
  • Meer inschrijvingen voor je nieuwsbrief nodig? Als je het niet via een knallende popup doet (zoals ik), zorg dan dat mensen zich voor jouw nieuwsbrief kunnen inschrijven via een formulier in je footer.
  • Laatste nieuwsberichten
  • Over mij / over ons informatie: mensen vinden het altijd leuk om te zien met wie ze zaken doen dus zet in je footer bv iets over je drijfveren, wie je bent etc.
  • Herhaal je navigatie in je footer. Hiermee voorkom je dat bezoekers weer naar boven moeten scrollen
  • YouTube bedrijfsvideo: heb je een sterke bedrijfsvideo of waarin je je product uitlegt? Zet die dan op iedere pagina in de footer.
  • Reactieformulier: mensen hebben haast dus neem drempels weg door op iedere pagina de mogelijkheid aan te bieden om contact op te nemen door bv het aanbieden van een contactformulier in de footer.
  • Google Maps kaartje. Met name voor bedrijven waarbij de locatie belangrijk is (horeca/winkel), dan is het handig om deze op iedere pagina te laten zien.
  • Logo’s van certificering, beroepsverenigingen of keurmerken. Zo kun je aan klanten en opdrachtgevers laten zien dat jouw product of bedrijf aan bepaalde eisen voldoet.

Voorbeelden van goede footers

Wehkamp

wehkamp

Frankwatching

frankwatching

Airbnb.com

airbnb

Hoe ga jij om met de voeten van je website? Verwaarloos jij ze of geef jij ze speciale aandacht? Wat doe jij om het meeste uit je websitevoetjes te halen?