Lees hoe Maaike Spiekerman (Mooi Support) dit voor elkaar gekregen heeft.
WoW, mijn bedrijf staat op de eerste positie in Google op de zoekterm “technisch virtual assistant”. Dit is natuurlijk niet vanzelf gegaan. Er bestaat zo’n mooie uitspraak dat alles wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt ook voor je vindbaarheid in Google. In deze blog lees je hoe ik dit heb aangepakt. En geef ik een paar tips hoe je dit zelf kunt doen.
Kijken naar het hele plaatje
Ik kijk graag holistisch naar een website. Dat klinkt een beetje zweverig, maar dat is het niet. Holistisch houdt in dat er gekeken wordt naar het geheel. Het is een samenhang van meerdere aspecten die elkaar versterken. Voor een gebruiksvriendelijke website die goed vindbaar is in de zoekmachines moeten alle onderdelen van je website kloppen.
Hoe zorg je ervoor dat alles aan je website klopt? Als je rekening houdt met de volgende 6 pijlers kom je al een heel eind. Tenminste, dat is mijn ervaring.
1. Veiligheid van je website
Denk hierbij aan goede hosting. Voor snelheid en support, maar zeker ook voor de veiligheid. Wanneer je website platligt of geïnfecteerd is door malware heeft dit negatieve invloed op je positie in Google. Ik heb zelf goede ervaringen met Vimexx.
Wat kun jij doen om je de veiligheid van je website te waarborgen?
- Zorg voor een sterke gebruikersnaam en een nog sterker wachtwoord.
- Gebruik een twee factor verificatie.
- Installeer een beveiligingsplugin zoals Wordfence of iThemes Security.
- Installeer een SSL-certificaat.
- Gebruik plugins en thema’s van een betrouwbare bron.
- Update regelmatig je WordPress versie, je thema en je plugins. Vaak zitten hier beveiligingsverbeteringen in.
2. On page website optimalisatie
Door je websitepagina’s individueel te optimaliseren zorg je ervoor dat Google en andere zoekmachines goed begrijpen welke informatie jij op je website hebt staan. Hierdoor zal je meer relevant zoekverkeer uit de zoekmachines krijgen.
Zoekwoorden onderzoek
Je hebt er vast wel van gehoord. Je onderzoekt welke woorden je kunt gebruiken om op gevonden te worden. Je kunt een zoekwoorden onderzoek zo uitgebreid maken als je wilt.
Heel eerlijk til ik hier niet te zwaar aan. Natuurlijk houd ik rekening met het onderwerp en zorg ik ervoor dat gerelateerde termen/woorden terugkomen in de tekst. Dit doe ik met name door logisch na te denken en met mijn doelgroep in mijn achterhoofd. Per webpagina kies ik een focus zoekterm/woord.
Yoast SEO
Deze plugin kun je als basis gebruiken voor het optimaliseren van je website voor de zoekmachines. Naast de mogelijkheid om per pagina een paginatitel (1) en een meta beschrijving (2) toe te voegen, krijg je duidelijke adviezen hoe je eenvoudig je content kan verbeteren.
3 tips voor het optimaliseren van je webpagina’s:
- Door gebruik te maken van kopteksten met de juiste H-tags zorg je voor overzicht, hiërarchie en een duidelijke structuur op je pagina.
De <H1> tag is de belangrijkste titel van de pagina. Het is aan te raden om één <H1> tag per pagina te gebruiken. Zet jouw focus zoekterm/woord zover mogelijk naar voren. Met <H2>, <H3> tags etc. kun je de tussenkoppen op je pagina verder onderverdelen.
De H-tags kun je in WordPress selecteren in de editor.
- Maak gebruik van interne en externe links. Gebruik interne links om de navigatie en de hiërarchie van je website te verbeteren. Met externe links meten de zoekmachines relevantie en populariteit.
Zorg dat de ankertekst (linktekst) een belangrijke zoekterm bevat waarop je gevonden wilt worden. Dus bijvoorbeeld geen “Klik hier”.
- Optimaliseer je afbeeldingen door de bestandsgrootte (voor de meeste afbeeldingen is <300kb voldoende) en afbeeldingsformaat te verminderen. Ik optimaliseer mijn afbeeldingen via https://pixlr.com/ voordat ik ze upload in WordPress.
Zorg dat je je afbeeldingen een bestandsnaam meegeeft. Foto1.jpg, IMG2415.jpg, 23102019.jpg zegt niets over de afbeelding. Vul na het uploaden een titel en alt-tag in. Dit doe je in de mediabibliotheek in WordPress.
3. Technische optimalisatie
Een website die technisch goed in elkaar zit, draagt bij aan de gebruikerservaring van je bezoekers en speelt een rol bij jouw positie in de zoekmachines. Ik check mijn website dan ook regelmatig op niet werkende links en foutmeldingen.
Een tool die hieromtrent veel informatie geeft is Google Search Console, een gratis dienst van Google waarmee je de aanwezigheid van je website binnen Google kan bekijken en onderhouden.
Wat kun je allemaal met Google Searche Console?
- zien welke pagina’s zijn geïndexeerd door Google
- zien welke links er naar je website verwijzen
- zien hoe je website scoort op mobiel
- zien hoe je presteert in de zoekresultaten (op welke zoekwoorden word je getoond,
- aantal vertoningen en klikken, gemiddelde positie)
- welke links er naar je website verwijzen
- meldingen zien wanneer Google problemen constateert op je website met
- indexeren, spam of andere zaken
- een XML sitemap toevoegen
4. Snelheid van je website
Naast dat de snelheid van je website de gebruikerservaring verbetert, houdt Google hier ook rekening mee. Bezoekers klikken snel weg wanneer het laden van je website te lang duurt, met name op mobiel. Gebruikerservaring staat voorop. Snellere websites worden daarom meer gewaardeerd door Google. Je website zou binnen 2-3 seconden geladen moeten zijn.
Welke aspecten hebben invloed op de laadsnelheid van je website?
- een goede, snelle en stabiele hosting
- te zware afbeeldingen
- te veel en/of zware plugins
- te veel verschillende lettertypes
- scripts die niet goed worden geladen – caching
Om de laadsnelheid van jouw website te verbeteren kun je beginnen met het optimaliseren van bovengenoemde punten.
Met tools als tools.pingdom.com en Google PageSpeeds Insights kun je de snelheid van je website meten.
5. Goede gebruikerservaring
Een van de belangrijkste in het rijtje. Als je website niet gebruikersvriendelijk is, laat je kansen liggen. Het doel van een gebruikersvriendelijke website is dat dat bezoeker snel kan vinden waar hij/zij naar op zoek is. “Waar ben ik?, Wat kan ik hier?, En hoe kan jij mij helpen?” zijn de eerste vragen die een bezoeker heeft wanneer ze op een website komen. Dit moet in één keer duidelijk zijn.
6. Content en leesbaarheid
Bezoekers willen snel de informatie vinden waar ze naar op zoek zijn, het liefst zonder al te veel inspanning. Een visueel aantrekkelijke tekst heeft een positief effect op de ervaring van de bezoeker.
Algemene tips om je tekst leesbaar te houden:
- Gebruik (tussen)koppen om je tekst scanbaar te maken
- Geen lange lappen tekst, maar korte alinea’s
- Maak niet te lange zinnen
- Gebruik voldoende witruimte
- Gebruik opsommingen, dat leest lekker weg
- Gebruik juiste formaat lettertype, niet te klein (16px of meer)
- Ontwijk vaktaal
“Als ík het kan, lukt het jou ook!”
Door aandacht te geven aan alle pijlers is het mij gelukt is om op bepaalde relevante zoektermen goed te scoren in Google.
Zoekmachine optimalisatie is geen quick win. Heb geduld. Veel succes met het optimaliseren van je website.
Start je WordPress Webbouwbedrijf in 10 weken Programma
Maaike volgde dit programma bij Weblish. Je leert in 10 weken je eigen WordPress webbouwbedrijf neer te zetten! Tijdens deze individuele opleiding (10 individuele sessies van 2,5 uur, te plannen in overleg) ga je de eerste sessie gelijk al aan het werk en zet je je eerste website neer. Je gaat al tijdens je opleidingstraject betaalde opdrachten binnenhalen.
Lees op deze pagina meer over het Start je WordPress Webbouwbedrijf Programma