Home » Hoe verwelkom jij je gasten?
give-your-guests-a-warm-welcome03

Als je dit leest ben je waarschijnlijk, net als ik, druk bezig met na te denken over hoe je je website slim kunt inzetten voor je bedrijf. Je besteedt ongetwijfeld veel aandacht aan vormgeving en het schrijven van pakkende teksten. En het slim inrichten van je homepage mag eigenlijk niet in dit plaatje ontbreken. Toch is dat juist iets waar ik het vaak fout zie gaan. Zie het zo: het merendeel van de mensen die jouw website bezoekt is daar voor de eerste keer en heeft geen idee wat daar te vinden is en wat het hen gaat brengen. En jij gaat hen daar mee helpen!

In deze blog zet ik een aantal drietal tips voor je op een rijtje waarmee je je homepage meer tot een klantentrekker maakt. Ik pas deze tips uiteraard ook toe op mijn eigen website.

De homepage als vergaarbak? Nee, hou het simpel!
De homepage wordt op veel websites een soort vergaarbak voor nieuwsfeitjes, curiosa, mission statements, social media feeds en campagneknoppen. En dat terwijl je, als je je bezoekers maar enigszins geïnteresseerd wilt krijgen in wat je doet en hoe je hen kunt helpen, je homepage kraakhelder moet zijn. Je moet natuurlijk zelf al goed hebben nagedacht over wat je op je homepage moet vertellen. Je vertelt alleen echt het broodnodige en wijdt niet uit over details. Heb jij een idee met welke vragen bezoekers naar jouw website komen? Dan weet je natuurlijk als geen ander wat ze wel en niet willen lezen. Het is aan jou om te zorgen dat ze via je homepage zo snel mogelijk het antwoord op hun vraag vinden.

Als je je aan onderstaande drie gouden regels vasthoudt zal je homepage echt meer van waarde worden.

1. De introductiepitch

Laat bezoekers met je kennis maken via je “pitch” en laat ‘live’ aan je klanten laten zien wie je bent en wat je doet. Het is immers het eerste moment voor de webbezoeker om die klik met jou te krijgen. Je homepage moet duidelijk maken wat je doet en waar je voor staat en waarom mensen bij jou zouden moeten zijn. De manier waarop je dit doet kun je uiteraard zelf kiezen. Ik heb er voor gekozen om mijn introductie via een videopitch te doen, die (soms heel irritant, dat weet ik….) gelijk begint af te spelen. Maar je kunt uiteraard ook een pakkende (korte) tekst op je homepage plaatsen.

2. Heldere, compacte navigatie

Wees er bewust van dat je twee soorten webbezoekers hebt: de “lezers” en de “kopers”. Kopers willen snel tot actie over gaan en houden op de homepage van een heldere bewegwijzering om snel tot aanschaf/actie over te kunnen gaan. Zij zijn gevoelig voor items als “Vraag nu een offerte aan” of “Plaats je bestelling”. Lezers willen eerst de boel verkennen, willen weten met wie ze zaken gaan doen en gaan in menu’s op zoek naar menuitems als “Diensten” of “Over mij”. Hou daarom je hoofdnavigatie altijd eenvoudig. Je wilt immers dat beide soorten bezoekers snel aan hun trekken komen.

3. Call to Action

Geef je bezoekers een zetje in de juiste richting door hen via duidelijke teksten/knoppen tot actie te laten overgaan. Je hebt de bezoeker al op je homepage gekregen, dus misschien is net dat ene zetje wat ze nodig hebben om tot contact of aanschaf over te gaan.

Wat staat een goede homepage in de weg?

Veel webbouwers slagen er niet in hun homepage simpel te houden. Je moet het zo zien: webbezoekers hebben haast, en willen niet veel tijd besteden aan het uitvogelen hoe en waarom ze dingen op een website moeten doen. Des te moeilijker je het voor ze maakt, des te groter de kans dat ze zo weer weg zijn.

Dit zijn de grootste blokkades:

Veel te lange lappen tekst
Als ik wil weten waar ik een voordelige stadsfiets kan kopen hoef ik niet te weten hoe ik een band plak of een ketting vervang inclusief ellenlange instructies.

Te veel calls to action
Wanneer je bezoekers weer op teveel plekken op je homepage probeert op te roepen iets te doen… doen ze NIETS. Teveel keuzes leidt immers tot geen keuze.

Geen enkele call to action
Mensen verwachten dat ze op een bedrijfswebsite zaken met je kunnen doen, maar als jij mensen daar niet toe aanzet laat je duidelijk kansen liggen.

Teveel focus op “bijzonder” ontwerp
Er zijn veel webeigenaren die proberen bezoekers te imponeren met flitsende animaties, bijzondere lettertypes, ongebruikelijke effecten op de homepage. Een beetje hiervan kan leuk zijn, maar doe je het teveel: dan raakt je boodschap helemaal ondergesneeuwd.

Goed voorbeeld: Mailchimp

mailchimp
Wat maakt dat ik enthousiast wordt over de homepage van MailChimp? Het beantwoordt heel goed deze vragen:

Vraag. Wat doet dit bedrijf?
Antwoord. Je verstuurt betere e-mail (“Send better email”)

Vraag. Wat kan ik hier doen?
Antwoord: Een gratis account aanmaken (“Sign up for free”)

Vraag: Wat voor website is dit?
Antwoord: Een vrolijke en vriendelijke plek (kopje koffie, fotolijstje met aap, boekjes)

Kort samengevat: De homepage van MailChimp is helder in waar het voor staat, wat aangeboden wordt en makkelijk te begrijpen.

En nu jij

Hoe kun jij jouw homepage aanpassen om zo meer betrokkenheid met je klant te krijgen, betere calls to action neer te zetten en zo wellicht meer omzet te realiseren?