We gaan het eens lekker omdraaien. In plaats van gouden tips hoe je vooral een knallend succes van je website maakt krijg je nu gouden tips hoe je bezoekers keihard wegjaagt bij de website. We gaan een aantal van deze pijnplekken open en bloot leggen. Geloof me, zelf zie je niet zo goed wat jeukt en irriteert bij je bezoekers….. Want: die site ziet er toch prima uit? Waar blijven dan die hordes kopende, informatie-aanvragende bezoekers?
In deze blog een aantal gouden tips hoe je bezoekers jankend bij je website weg kunt krijgen. En ik zal heel eerlijk zeggen dat ik zelf ook een aantal van deze dingen gedaan heb in het verleden, was er zelfs apetrots op…..
Dus tijd voor de zakdoek en janken maar!
Je contactgegevens lekker goed verstoppen!
Welke ondernemer wil dat bezoekers contact opnemen? Blijkbaar zijn er veel die dat niet zo belangrijk vinden. Ze maken van het vinden van een simpel telefoonnummer een echt zoekspelletje. Mensen klikken zich suf en haken daarna gefrustreerd af, op weg naar de website van de concurrent die wél de contactgegevens geplaatst heeft op een prominente plek zoals in de rechterbovenhoek en in de voettekst van de site.
Vreselijk saaie of misplaatste stockfoto’s gebruiken
Geloof me: een bezoeker weet gewoon wanneer er stockfoto’s gebruikt zijn. Af en toe een stockfoto gebruiken is geen drama, maar neem de moeite dat de foto er authentiek en representatief uitziet.
#BadStockPhotosOfMyJob
De Twitter hashtag #BadStockPhotosOfMyJob, bestaat al een tijdje en laat je een prachtige verzameling zien van wat er allemaal mis kan gaan met verkeerde toepassing van stockfoto’s voor bepaalde beroepen.
Een bloemlezing van #BadStockPhotosOfMyJob:
Van het kastje naar de muur: beroerd zoeken!
Je schrikt je rot als je ziet hoeveel websites een belabberde (of geen) zoekfunctie hebben. Die resultaten oplevert, die alleen nog maar meer vragen opwerpen. Stel: je bent op de website van een coach en je wilt weten wat een uurtje coaching kost. Je tikt dan in het zoekvenster ‘tarieven’ in. In de resultaten krijg je van alles te zien, maar niets over tarieven. Je moet behoorlijk volhardend zijn om dan via een andere weg die tarieven op te speuren. Ja, een perfecte manier om bezoekers weg te jagen, is om ze naar die speld in de hooiberg te laten zoeken….
Video’s automatisch afspelen met geluid
Het lijkt zooooo cool, die bedrijfsvideo met geluid automatisch laten afspelen op je homepage. Maar stel je voor: iemand opent stiekem op zijn werk jouw website en gelijk knalt die video op vol volume met ‘De 10 beste tips om snel van baan te wisselen“ door de speaker…… En tsja, op dat moment loopt nét de manager even langs. Deze hoort uiteraard ook deze video (+ iedereen op 50 meter afstand). Dan heb je wel wat uit te leggen.
Ahum, ook ik deed dit…
Zelf heb ik dit jááááren gedaan, lekker vanaf de homepage mijn Weblishvideo de huiskamers in laten blazen. Ik was apetrots, maar het geklaag van enkele cursisten nam behoorlijk toe. “Ja, leuk die Weblishsite, maar die video word ik knettergek van: iedere keer als ik de homepage open begint hij te tetteren.” Enfin: ik heb mijn pijn in mijn hart afscheid genomen van die automatisch-met-geluid-afspelende-video….
Onveilige website meldingen (geen, of verkeerd ingesteld, ssl-certificaat)
Daar zit je bezoeker dan: met de creditcard in de hand klaar om dat nieuwe product te bestellen. Via Google komt hij op jouw website en tadaaaaaaaa daar krijgt hij dit te zien:
“Je verbinding is niet privé: Aanvallers proberen mogelijk je gegeven van -domeinnaam- te stelen (mogelijk wachtwoorden, berichten of creditcards).“
Geloof me, er is bijna niets wat bezoekers meer afschrikt dan een beveiligingsfout van de website.
Je voelt hem al aangekomen: die creditcard gaat niet gebruikt worden op jouw website, maar bij de concurrent…
Effectieve actie om de bezoeker snel bij jouw website weg te krijgen….. Daarnaast zal Google je ook nog eens bestraffen als je website niet veilig is.
Meer droevenis en ellende?
Op 12 september 2019 geef ik een talk over dit onderwerp bij WordPress Meetup Heerhugowaard. Gegarandeerd janken en emotionele nazorg door ondergetekende. Hier kun je je aanmelden voor deze (gratis) Meetup: https://www.meetup.com/WordPress-Meetup-Heerhugowaard/events/258331820/