Home » Nieuws » Heb jij een luie website in huis?
37126368 - lazy man at home in his underwear, sleeping on the couch and snoring.

Websites zijn van nature luie dingen! Om te kunnen presteren moeten ze door ons aangejaagd worden, verteld worden wat ze moeten doen. Er is geen magisch knopje wat je even aan kunt zetten om ze in de ultieme prestatiestand te krijgen. Eigen initiatief is er al helemaal niet bij. Nee, onze luie vriend moet eigenlijk een strak workoutregime voorgeschoteld krijgen, zodat de zakelijke doelen ook echt van de grond komen. Een schop krijgen onder zijn digitale kont…..

Na die lanceringseuforie blijft het… akelig stil….

Het proces van een website bouwen gaat vaak nog zo: wanneer iemand behoefte heeft aan een nieuwe site wordt meestal een webbouwer benaderd. Webbouwer vraagt wat klant wil, waarop klant wat foto’s, een logo en teksten naar de webbouwer stuurt. Deze gaat aan de slag en tádaááá: binnen no-time staat er een website. Soms wordt dat nog gevierd en een bericht over de nieuwe site op social media gedeeld. Want zeg nou zelf: wie is er nou niet apetrots op zijn allereerste website?

Op zich niks mis mee.. maar dan: daarna… Daarna komen de ‘ja, maar-en’… want het blijft doodstil rondom die website. …De ondernemer begint zich achter de oren te krabben en vraagt zich af wat hij eigenlijk aan die website heeft. Het levert hem in ieder geval niet méér klanten op dan toen hij nog geen site had.

Gun je website eens een stevige workout !

Een website op zich is geen recept voor succes. Om hem in de meest optimale prestatiemodus te krijgen ga je een schemaatje opstellen, desnoods met een personal websitetrainer. Want wat je wil is een site die er niet alleen lekker uitziet, maar ook supersnel is, goed gevonden wordt, waar mensen makkelijk aankopen doen of contact opnemen.

Om een indruk te krijgen waarom een site niet presteert (bezoekers niet in betalende klanten omzet) kun je kijken naar de volgende vragen:

  1. Hoe lang doet je site er over om te laden?
  2. Sluiten je teksten en beelden goed aan bij wat de doelgroep wil lezen?
  3. Zet je mensen voldoende aan tot actie of moeten ze het zelf maar uitzoeken?
  4. Is je site wel zo ingericht dat mensen alles kunnen doen en vinden?
  5. Heb je wel voldoende ruchtbaarheid gegeven aan je website (promoties)?
  6. Hoe weten ze of jij goed bent? Kunnen mensen bv. de mening van andere klanten lezen op je site?
  7. Wat blijft er van je site overeind als je hem op mobiel bekijkt?
  8. Ben je wel vindbaar in de zoekmachines op voor jouw branche relevante zoektermen?

Samen aan de slag: het luie zweet uit je site!

Alleen al de antwoorden bedenken bij deze vragen is moeilijk…. daarom doen we het samen!

We hebben een geheel nieuwe cursus “Conversieoptimalisatie: Haal meer uit je website” opgezet waarbij je volgens de Weblish-doe-het-zelf-aanpak je site gaat leren doorgronden en hem daarna op een streng workoutregime zet.

In deze praktische cursus ga je ontdekken welke knelpunten er op je website zijn die een bezoeker weerhoudt om actie te ondernemen. Vervolgens krijg je een aantal oplossingen aangereikt en manieren om te testen of deze oplossingen ook echt werken. Klinkt prima toch?

Wellicht tot ziens! Enne, we zullen die websites eens laten zien wat we ze kunnen laten doen 🙂

De luie site als mens….

TIP !: VERSNEL JE WEBSITE

Laadt je website trager dan 3 seconden? Weet dan dat 4 van de 10 bezoekers zich uit de voeten maakt. Test je snelheid eens via deze website: https://tools.pingdom.com/. Vergeet dan niet om vanaf Stockholm te testen.
Oorzaken van trage site? Te grote afbeeldingen en slechte hosting staan bovenaan als boosdoeners.

TIP 2: EERSTE INDRUK MOET GOED ZIJN

Volgens onderzoek van Google heeft een  bezoeker aan je website minder dan een seconde nodig om een oordeel over je site te vellen. Laat dus ook eens een onbekende naar je website kijken en hardop zeggen wat hij/zij er van vindt. Belangrijk is om consequent te zijn in je huisstijl en er geen janboel van te maken.

TIP 3: DUIDELIJKE CALL TO ACTIONS

Een website heeft altijd als een doel. Dat kan zijn: contactaanvragen, productverkopen, offerteverzoeken, nieuwsbriefaanmeldingen. Mááár: dan moet je dat wel ergens kunnen doen. En daar gaat het vaak mis: wel fraaie site maar geen oproepen tot actie (buttons, links). Neem je site eens goed onder de loep en bouw actie in!

TIP 4: GEBRUIK SLECHT FOTOMATERIAAL

Slecht gebruik van fotomateriaal is vaak een afknapper. Denk aan de cliché stockfoto’s van bv.  Ariane, The Overexposed Stock Photo Girl. Ook te lage resolutie (te kleine foto’s die opgeblazen worden) is een killer. Enfin: investeer in een goede fotograaf of goede stockfoto’s. En nee, je mag niet zomaar foto’s van Google ‘lenen’.

TIP 5: VOOR MOBIEL OPTIMALISEREN

Wil je checken hoe jouw WordPress website eruit ziet op verschillende apparaten (mobiel/tablet)? Ga dan naar de gratis online tool Techypool’s Responsive check. Ook kun je de Google Mobielvriendelijkeheid Check doen. Google heeft aangeven dat vanaf juli 2018 de snelheid van je website  een rankingfactor wordt.

….. En wat zijn jouw tips?

Graag lees ik ze in de reacties hieronder.