Home » Nieuws » Gutenberg, de nieuwe pagebuilder voor WordPress
gutenbergbanner

Wie met WordPress werkt is bekend met de (TinyMCE) teksteditor, zie screenshot hieronder. Het is te vinden op de plek waar je je pagina of bericht wijzigt en lijkt wel op een tekstbewerker als Microsoft Word.

De bekende TinyMCE teksteditor in WordPress

De bekende TinyMCE teksteditor in WordPress

Uitstraling van een baksteen wordt verleden tijd

De TinyMCE teksteditor heeft een uitstraling van een baksteen, wanneer je het vergelijkt met de flitsende editor van bijvoorbeeld Wix en de groeiende mogelijkheden van PageBuilders als Beaver Builder. Het werd dus hoognodig tijd voor een upgrade van de teksteditor van WordPress om zo mee te kunnen gaan in de toenemende schreeuw om meer flexibiliteit door de eindgebruiker.

Voorbeeld Beaver Builder PageBuilder

Voorbeeld Beaver Builder PageBuilder

Gutenberg: een veelbelovende blokkenbouwer

WordPress ontwikkelt nu in rap tempo Gutenberg, een editor-plugin. Genoemd naar de uitvinder van de boekdrukkunst Johannes Gutenberg. Deze plugin stelt je in staat de styling van een pagina of bericht volledig in eigen hand te hebben. Je zit dus niet meer vast aan de beperkingen van de TinyMCE editor, maar je krijgt meer controle over hoe en waar je contentblokken plaatst. Beetje wat we met pagebuilders al gewend zijn.

Gutenberg: voorlopig nog in testfase

Gutenberg zit nog diep in de testfase en een officiële verschijningsdatum is nog niet bepaald. Sommigen zeggen dat het mei 2018 wordt, anderen zeggen dat het eerder najaar 2018 zal worden voordat de officiële versie zal verschijnen.

Omdat de nieuwe interface zal doorwerken op veel bekende en veelgebruikte plugins (denk aan WooCommerce) wordt op dit moment hardgewerkt aan het uitwisselbaar maken van plugins en thema’s met Gutenberg. Je kunt je voorstellen dat de lancering niet zonder slag of stoot zal gaan. Vooral voor websites die draaien op pagebuilders wordt het spannend hoe hun content na de installatie van Gutenberg getoond gaat worden. En ook van plugins zal het afwachten zijn of ze allemaal blijven werken. Achter de schermen wordt er daarom door thema- en pluginbouwers hard gewerkt om Gutenbergproof te worden.

Optioneel beschikbaar voor bestaande WordPress installaties

Vandaar dat de eerste versies niet verplicht doorgevoerd worden, maar optioneel beschikbaar worden gesteld. Je krijgt dan nog tijd om je website aan te passen. Eenkliksinstallaties via bv DirectAdmin of Cpanel zullen waarschijnlijk wel al met Gutenberg geleverd gaan worden bij de officiële lancering (symbolisch bij WordPress versie 5.0).

Uitproberen: vooral doen!

Wanneer je de mogelijkheden van Gutenberg eens wilt uitproberen doe dat vooral! Maar niet op een productiesite. Zorg dat je in een WordPress Speeltuin een testomgeving aanmaakt waar je de Gutenberg plugin installeert.

De kant-en-klare Gutenberg plugin is makkelijk te installeren.

Ga naar Plugins > Nieuwe plugin > Zoek op Gutenberg
Installeer + Activeer plugin

Gutenberg installeren

Gutenberg installeren

Gutenberg plugin

Gutenberg plugin

Aan de slag met Gutenberg

Nadat je Gutenberg geinstalleerd hebt zie je onder je paginalink twee links verschijnen:

  • Bewerken (Gutenberg editor)
  • Klassieke editor (TinyMCE editor)
  • en evt een pagebuilder als Beaver Builder
Gutenberg, standaard editor en evt Beaver Builder

Gutenberg, standaard editor en evt Beaver Builder

Klik op Bewerken om met Gutenberg te werken. Het is ook erg fijn dat je eventueel nog terug kunt naar de oldskool WordPress editor zodat je kunt besluiten om gefaseerd over te gaan. Werk je met Beaver Builder, dan zie je de link naar de PageBuilder er bij staan.

 

Nieuw menu item

Gutenberg voegt een nieuw menu item toe aan het beheermenu, zie hieronder.

Gutenberg menu item

Gutenberg menu item

Dat menu bevat ondermeer een demo. En je ziet gelijk dat de teksteditor er heel anders uitziet dat de vertrouwde TinyMCE teksteditor. Veel van de Weblish klanten zijn al bekend met de Beaver Builder pagebuilder. Daar lijkt het behoorlijk veel op, zo op het eerste gezicht.

Demo Gutenberg

Demo Gutenberg

Ga er vooral mee aan de slag!

Zoals ik al aan het begin van deze blog meldde: ga met Gutenberg op een testomgeving aan de slag. Probeer van alles uit. Kijk of het echt een alternatief wordt voor jouw pagebuilder. En volg vooral de ontwikkelingen rondom Gutenberg. Laat je niet verrassen dus…..

Tip: hou in de gaten of jouw thema en plugins zo met Gutenberg werken

Laat je vooral niet verrassen en volg je thema- en pluginbouwers om te kijken of zij “Gutenbergproof” zijn straks. Zo stuurt het thema/plugin Beaver Builder regelmatig updates waar ze staan met Gutenberg. Maar eigenlijk moet je dus al je gebruikte plugins ook kunnen controleren straks of zij klaar zijn voor Gutenberg.

Meer informatie over Gutenberg

Deel je ervaringen!

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen met Gutenberg. Ik lees ze graag hieronder.

Tags:

Weblish.nl
Social Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 34 beoordelingen
Google Beoordelingen
4.9
Gebaseerd op 34 beoordelingen

februari, 2020

21feb13:3016:00WordPress Troubleshooting Bootcamp (3 sessies)21 feb., 6 & 20 maart 2020 (13.30 - 16.00 uur)

25feb09:3012:00Web&Coffee: werken aan je WordPress website of SEO25 februari 2020 (9.30-12.00 uur)

26feb10:0016:00Cursus WordPress voor beginners26 februari 2020 (10.00-16.00 uur)

Download nu 35 snelle verbetertips voor je site....

Snel toe te passen tips om je site snel in de actiestand te krijgen. Daarnaast krijg je als bonus de Weblish e-zine met mijn favoriete WordPress en online marketing tips! Je ontvangt een e-mail om je aanmelding voor de e-zine te bevestigen.

Weblish verpleegster

Laat een reactie achter