Home » Nieuws » Eerste hulp bij keuzestress
keuzestress

Keuzestress? Wat dan?

Aaarrgghh… worstel jij hier ook geregeld mee? ‘Wat zal ik vandaag aan doen?’ of ‘Wat zullen we vanavond eten?’ Vragen die je jezelf misschien wel dagelijks stelt. Iedere dag in hetzelfde outfit de werkvloer op schreden is nou niet bepaalt rock ’n roll en elke dag aardappel, vlees en broccoli brengt ook niet echt veel spanning en sensatie met zich mee. En ook al houden die vragen je soms bezig, toch zijn dit nog niet eens de belangrijkste keuzes die we op een dag maken. Maar als we al een uur voor de kledingkast staan en ons al zes keer in een ander outfit hebben gewurmd, hoe gaan we dan om met het maken van levensveranderende beslissingen?

Voor alles is er wel een keuze…. of dertig!

Vandaag de dag worden we door de maatschappij plat gebombardeerd met allerlei keuzemogelijkheden. Van ieder product is wel een variant in een andere kleur, formaat of smaak. Want wat de één interessant vindt, kan de ander het totaal niet boeien. En om een zo’n breed mogelijk publiek te bedienen, worden er steeds meer opties en variaties bedacht zodat jij als afnemer ‘lekker kunt kiezen…’

Niet kunnen kiezen is het probleem!

Maar dat kiezen, dat is nou juist soms het probleem! Of we nou voor een broodje kroket gaan of voor een frikandel speciaal, dat lukt ons nog wel. En desnoods neem je ze gewoon lekker allebei. Maar het wordt lastiger als je keuze grote gevolgen heeft. Kies je voor die nieuwe baan met meer verantwoordelijkheid, overweeg je om eindelijk eens die droom om voor jezelf te gaan beginnen achterna te gaan of verkoop je je huis en ga je op wereldreis? Dat zijn dingen die je niet in twee seconden beslist.

Hoe kies je dan?

Want hoe maak je die belangrijke keuzes? Ga je op je eigen gevoel af, oriënteer je je eerst met het vergaren van informatie en ervaringen van anderen of laat je je adviseren door de aanbieder? Als perfectionist kun je hier nóg meer moeite mee hebben, omdat je het altijd in één keer goed wil doen. Het gevolg: besluiteloosheid, twijfels, keuzestress. Je ziet door de bomen het bos niet meer en wordt overspoeld door informatie die moet worden overwogen voor het maken van de ‘juiste’ keuze. Eigenlijk zorgen al die opties er dus voor dat je stagneert, je maar op twee benen blijft hinken en dus niet die sprong durft te maken.

Geef het wat tijd

Wat je kan helpen bij het maken van die belangrijke beslissing is door het wat tijd geven. Twijfel je? Kies, en doe daarna even niets en laat los. Zie wat er gebeurt. Geeft het rust, dan heb je de juiste beslissing genomen. Geeft het onrust, dan stel je je keuze bij. Vraag jezelf af of je gemotiveerd wordt door angst of enthousiasme. Een besluit vanuit angst zal eerder spijt bij je oproepen, dan wanneer je een beslissing vanuit passie kiest want dat zal je energie brengen, als je je angsten los durft te laten.

“Ja, maar waarom dan?”

Ik heb wel eens gehoord dat het kan helpen om jezelf de vraag ‘Waarom’ vijf keer achter elkaar te stellen. Je stelt of vijf keer exact dezelfde vraag, of vraag door op het antwoord. De echte reden van de keuze komt dan boven drijven en kom je makkelijker bij de basis van je keuze en de onderliggende gedachten.

Hoe ik zelf belangrijke beslissingen neem?

Door te luisteren naar mijn onderbuikgevoel en te voelen of het mij energie geeft. Hiermee maak ik mijn beste keuzes. Jouw keuze kan voor een ander heel onlogisch overkomen maar als jij je er goed bij voelt, ga er dan voor! F*ck it, het is jouw leven, jouw beslissing, jouw gevoel. Volg je hart, want dat klopt. En je verstand? Die is er om je keuzes te begrijpen, niet om ze te maken.

Meer lezen over keuzestress?

Niet tevéél titels, want tsja……. welke titel moet je dan kiezen……