Veel ondernemers willen tegenwoordig wel iets verkopen op zijn of haar website. De webshops vliegen je om de oren. Wat natuurlijk heel fijn is. Bezoekers kunnen meteen je product of dienst afnemen, en alles is netjes automatisch ingesteld. Als ondernemer ontvang je een betaling en je hoeft daarna alleen nog maar te zorgen dat het product wordt opgestuurd of een afspraak wordt gemaakt. En nog eenvoudiger zijn die mooie e-books die na betaling meteen in de inbox van je klant belanden, zonder jouw tussenkomst.
Wat als je maar 1 of 2 producten hebt?
Er zijn ook genoeg ondernemers die niet zo’n breed scala aan diensten of producten hebben om online te verkopen. Daar gaat het soms om maar 1 boek, 1 cursus of 1 dienst. Ook die ondernemers willen dat de betalingen automatisch verzorgd worden, zonder daar extra werk aan te hebben.
Woocommerce, of toch niet?
Zodra je besluit iets op je website te gaan verkopen, grijpen veel ondernemers naar WooCommerce. Wat in heel veel gevallen natuurlijk een prima besluit is. Want je kunt waanzinnig veel met WooCommerce. Veel functies zitten standaard al ingebouwd, en dat allemaal voor nul euro. en wanneer je nog een paar extra (gratis) plugins installeert kun je superprofessioneel betalingen laten doen en facturen automatisch versturen.
Maar wat als je nu maar een paar cursussen verkoopt of 1 boek, wat dan?
Ga je dan nog steeds blind voor WooCommerce?
“Waarom een vrachtwagen inzetten als je maar een paar paperclips wilt vervoeren”
WooCommerce is, vanwege alles wat je er standaard mee kan doen, best wel een zware en uitgebreide plugin. Ruim een jaar geleden was ik op een WordCamp bij een sessie over alternatieven voor WooCommerce en daar zei de spreker iets van: “Waarom een vrachtwagen inzetten als je maar een paar paperclips wilt vervoeren”. Dat vond ik zo’n pakkende tekst. Ook ik greep altijd meteen naar WooCommerce als er een klant bij mij kwam voor een website waarop ook producten of diensten verkocht moesten worden. Niet wetende dat er goede alternatieven zijn als je een winkelwagen op je website wilt.
Mollie Forms en Paytium
Ondertussen is dat wel anders. Tijdens het overleg met een klant voor een website bespreken we alle mogelijkheden en vooral ook wat vindt de klant belangrijk dat er qua functionaliteiten aanwezig moeten zijn. Op basis daarvan schakel ik voor het verkopen van producten tussen WooCommerce en 2 alternatieven: Mollie Forms en Paytium.
Veel succes met het inrichten van jouw webwinkel.
Groet,
Laura Loos
(WordPress lover & WebAssistant)