Ben jij geïnteresseerd in webtechnologie en heb jij behoefte om je steentje bij te dragen aan een ​​meer inclusieve digitale wereld? Een online wereld waar echt plek is voor iedereen en waar niemand vanwege een beperking wordt buitengesloten. Als Digital Accessibility Assistant (Da11y Assistant) help jij ondernemers met het toegankelijker maken van hun websites en andere digitale producten.

De volgende stap voor Technisch VA’s en WebAssistants

Het is met name voor Technisch Virtual Assistants en WebAssistants de volgende, logische, stap in hun loopbaan. Het is een manier om te laten zien dat je bedrijf onderscheidend is en een sociaal gezicht heeft. Niet meer doen wat anderen doen: je kiest je eigen pad!

Waarom digitale toegankelijkheid?

In Nederland zijn er veel mensen die moeite hebben met het optimaal ervaren van websites. Denk aan mensen die moeilijk kunnen zien, mensen die moeite hebben met teksten, mensen met kleurenblindheid. Maar bijvoorbeeld ook mensen die een tijdelijke beperking hebben. Denk maar aan een moeder die met een kind in de arm probeert te werken op de laptop, of wanneer je op het terras met felle zon teksten op je scherm probeert te lezen. Of wanneer je een gebroken pols hebt.

Al met al komen we op een percentage van rond de 30% van de Nederlandse bevolking die problemen met je website ervaart als deze niet toegankelijk gemaakt is.

Nieuw beroep: digital accessibility assistant

Als Digital Accessibility Assistant (Da11y Assistant) zorg jij er voor dat mensen met een beperking ook toegang krijgen tot digitale bronnen zoals websites, e-mails, pdf’s, afbeeldingen en documenten. Je helpt je klanten door hun website toegankelijker te maken zijn voor gebruikers met visuele beperkingen, gehoorbeperkingen en andere fysieke of cognitieve aandoeningen. Want zeg nou zelf: het internet is toch voor iedereen?

Welke taken doet een een Da11y Assistant?

 • Websites in WordPress bouwen die grotendeels voldoen aan de toegankelijkheidscriteria
 • Websites bijhouden met kennis van digitale toegankelijkheid
 • Websites doortesten, zowel handmatig als met automatische scantools
 • Video’s voorzien van ondertiteling en transcripties
 • PDF bestanden toegankelijk te maken
 • Op zoek gaan naar oplossingen die bij het doortesten zijn gevonden
 • Communiceren met je klanten om website-gerelateerde toegankelijkheidsproblemen op te lossen
 • Webteksten schrijven die makkelijker gelezen worden
 • Afbeeldingen van Alt-teksten voorzien
 • Zorgen dat een webpagina de juiste structuur heeft
 • Voor de juiste contrastverhouding zorgen (font- en achtergrondkleur)

Klaar voor de European Accessibility Act 2025

Op 28 juni 2025 wordt de European Accessibility Act (EAA) van kracht. Dat betekent dat niet alleen de overheid, maar ook grotere bedrijven (>2 miljoen omzet, >10 medewerkers) zich aan de richtlijnen voor toegankelijkheid moeten gaan houden. De vraag naar praktisch ingestelde Da11y Assistants zal in aanloop naar de EAA toenemen. Agencies zullen extra handjes nodig hebben om hand- en spanklussen voor hun klanten te verrichten. En door nu al op de radar te komen met je aanbod is de kans groot dat je over een veelgevraagd beroep beschikt. Het is een beroep van de (nabije) toekomst! En dat is nou precies waar we je bij Weblish voor gaan opleiden!

Zakelijk én maatschappelijk interessant

Ook al vallen veel bedrijven binnen de uitzonderingenregel, toch zal er een groeiende belangstelling voor het onderwerp zijn. Bedrijven worden zich nu opeens ook bewust van de zakelijke kansen die ze laten liggen wanneer ze zo’n groot deel van de Nederlandse markt links laten liggen. Verder is het toegankelijker maken van de website voor veel bedrijven een manier om te laten zien dat ze maatschappelijk bewust bezig zijn.

Inhoud opleiding

 • Bij groepssessies (via Zoom) volg je 5 sessies
 • Bij individuele sessies volg je 5 sessies. Data worden onderling afgestemd.
 • Toegang tot online naslagwerk met vele tips en tools
 • Huiswerkopdrachten die van (video-)feedback worden voorzien
 • Eindopdracht voor certificaat
 • Toegang tot besloten Facebookgroep
 • Groepsuitje naar blindeninstituut Bartimeus in Zeist (1 dagdeel), datum nader te bepalen.

Over de trainer

Deze training wordt gegeven door Manuela van Prooijen. Zij is trainer digitale toegankelijkheid en gecertificeerd CPACC professional (Certified Professional in Accessibility Core Competencies).

Manuela van Prooijen

Online database met videohandleidingen

Ook krijg je toegang tot onze online leeromgeving waar je ondersteunend lesmateriaal kan vinden. We gebruiken hiervoor het LMS LearnDash in combinatie met WordPress. Hiervoor ontvang je in de week voor de training start de benodigde inlogcodes. De inhoud van deze leeromgeving wordt per lesweek vrijgegeven.

Wat kost het?

 • Groepstraining via Zoom – 5 sessies € 825,00 excl. btw
 • Individuele training – 5 sessies via Zoom: € 1.500,00 excl. btw (mag je eventueel in meerdere termijnen betalen.

Trainingsdata

 • Groepstraining via Zoom
  • dinsdag 5 maart (19.00 – 22.00 uur)
  • dinsdag 12 maart (19.00 – 21.30 uur)
  • dinsdag 19 maart (19.00 – 21.30 uur)
  • dinsdag 26 maart (geen les)
  • dinsdag 2 april (19.00 – 21.30 uur)
  • dinsdag 9 april (19.00 – 21.30 uur)
  • dinsdag 16 april (uitlooples)
 • Individuele training – 5 sessies van 2,5 uur, onderling af te stemmen

FAQ

Je moet over basis WordPress vaardigheden beschikken. Je hebt zelf al een website of beheert deze voor iemand. Ook moet je basishandelingen op je laptop kunnen verrichten. We benoemen we in deze training ook HTML en CSS, dus enige kennis hiervan is een pré. Je krijgt vooraf toegang tot de online module “Basis HTML/CSS” zodat je kunt oefenen. Twijfel je over je voorkennis? Stuur dan een mail naar Manuela via info@weblish.nl.

– Als je meer wilt leren over toegankelijke websites bouwen
– (technische) Virtual Assistants die hun klanten beter willen bedienen
– Digital nomads die locatieonafhankelijke diensten willen leveren, zoals webdesign

Reken op ongeveer 4-6 uur per sessie. Voor de eindopdracht moet je toch wel 16 uur rekenen.

Als je de eindopdracht goed afrondt krijg je het Da11y Assistant certificaat. Anders krijg je een bewijs van deelname.

Omdat Weblish de mogelijkheid biedt om alle aangeboden trainingen ook “op maat” te volgen binnen een individueel traject, werkt Weblish niet met vrijstellingen. Heb je hier vragen over, neem dan gerust contact met ons op via info@weblish.nl of Manuela van Prooijen op 030 – 227 0595.

Jazeker, je mag in 2 termijnen betalen. We rekenen dan wel €30 extra per factuur. Stuur een mail naar info@weblish.nl wanneer je dit wilt regelen.

In 1 woord: NEE! Maar je wordt wel een onmisbare schakel tussen je opdrachtgevers en de blije eindgebruiker. Of voor agencies die je inhuren voor duidelijk omschreven klussen om de sites van hun klanten toegankelijker te maken. Je kunt na deze opleiding nog geen audits gaan uitvoeren voor bijvoorbeeld gemeenten. Maar je kunt daarentegen wel helpen met het oplossen van de uit de audits gekomen problemen/uitdagingen. Wil je hierna verder doorgroeien richting expertstatus, dan moedig ik dat uiteraard aan. In de opleiding noem ik verschillende next-level programma’s die je kunt volgen om daar te komen.

Wellicht heb je bij de VA School de module “Digitale Toegankelijkheid voor VA’s” gevolgd. Er is in beperkte mate sprake van overlap met deze opleiding. De module via de VA School is een beknopte introductie. Dit is de uitgebreide opleiding waar je echt de diepte in gaat. Als je echt je werk hiervan wilt maken.

Je hebt een jaar tijd om je certificaat te behalen.

Een laptop hoort bij je basisuitrusting wanneer je deze training bij ons volgt. Het maakt voor ons niet uit of je met een Windowslaptop of Macbook werkt. We verwachten wel dat je je laptop goed kent, en basishandelingen kunt doen. Denk aan knippen, plakken, mappenstructuur – zoals de downloadsmap – weten, browsergeschiedenis kunnen legen, kladblokfunctie gebruiken.

Specificaties
Een geschikte laptop voldoet bij voorkeur aan de volgende systeemeisen:

 • Intel i5 processor of hoger
 • 8GB ram, 256GB HD bij voorkeur SSD
 • WiFi
 • Vanaf Windows 8.1 of MAC OS X 10.12 Sierra
 • Scherm: 14 inch of groter
 • Antivirus Scanner en Firewall software (gratis versies niet aanbevolen!)
 • Je kunt beslist geen tablet (bv iPad) of Chromebook voor je opleiding gebruiken!

Op al het lesmateriaal van Weblish is copyright van toepassing, zowel tijdens als na de training.

Evaluatie

Aan het einde van de training willen we graag van je weten hoe jij de training hebt ervaren en of je de leerdoelen hebt behaald. Hiervoor ontvang je aan het einde van de training een schriftelijke eind- evaluatie. Maar vanzelfsprekend evalueren we tussendoor ook regelmatig mondeling zodat we eventuele vragen en/of onvolkomenheden snel kunnen oppakken ter verbetering!

Algemene voorwaarden, Privacy- en klachtenbeleid

Tenslotte willen we je nog wijzen op ons privacybeleid en onze klachtenregeling.
Op deze training zijn de Algemene voorwaarden van Weblish van toepassing.

Vragen?

We denken je hiermee voor nu voldoende te hebben geïnformeerd, maar is er iets onduidelijk of ontbreekt er naar jouw idee informatie? Laat het ons even weten via info@weblish.nl, we zijn je graag van dienst.

Prijs:

825,001.500,00 excl. btw

Digital Accessibility Assistant Programma
825,00 excl. btw
1.500,00 excl. btw

Als onafhankelijke review partij bevestigt The Feedback Company dat Weblish door klanten is beoordeeld met een 9.5 uit 10. In totaal zijn 183 reviews gegeven.