Bloggen: het is nogal wat. Want je moet bedenken wáár je het over wilt hebben, wat jouw lezers interessant vinden, welke invalshoek op een onderwerp je kiest, of niemand er al eerder over heeft geblogd, of je vervelende reacties gaat krijgen, of, waar en wanneer je je blog deelt op social media en ga zo maar door.
Dus voordat jij je op het bloggen gaat storten, geef ik je graag een paar handige tips die ik zelf heb ondervonden door vallen en opstaan. Want JA, fouten maken hoort erbij. Sterker nog – fouten maken moet. Hoe eng het ook is. Dus, hopelijk geef ik je met deze blog een zetje in de rug om nou echt eens te beginnen met bloggen. Want alleen dan word je er beter in.
1. Kies een onderwerp, het liefst redelijk tijdloos
Hier begint het natuurlijk allemaal. Want waar ga je het over hebben? Om inspiratie op te doen is het slim om vantevoren een zoekwoordenonderzoek te doen. Dit doe je met de Zoekwoordplanner van Google. Je voert een aantal termen in die te maken hebben met jouw dienst of product, klik op “ideeën opvragen” en laat je inspireren! Heb je een interessant onderwerp gevonden? Kijk dan eens op Google Trends – dan zie je direct hoe populair dit onderwerp is.
Enne… Mocht je hier nou geen inspiratie van krijgen? Overweeg dan eens…
- een bekende uit jouw vakgebied te interviewen;
- jouw zienswijze op een bestaand blog te geven;
- een lijstje met jouw favoriete handige tools te maken.
Tijdloos, wat bedoel ik daarmee? Daarmee bedoel ik dat je niet in je blogs schrijft “vandaag is het dinsdag 27 maart”. Of “morgen is het alweer september”. En ook niet “momenteel ben ik …”. Puur omdat je blogs dan maar echt kloppen op 1 dag – terwijl je deze natuurlijk graag vaker gebruikt.
2. Wees persoonlijk in je blog
Veel mensen zijn geneigd om in een blog afstandelijk te zijn. Ze praten ineens heel formeel en technisch, terwijl dit in het echt absoluut niet zo is. Dus ga eens na bij jezelf… Waarom doe je dat? Zie je het misschien als een soort ongeschreven regel? Probeer dit liever los te laten. Want mensen voelen zich veel meer aangesproken door jouw blogs als deze op een persoonlijke manier geschreven zijn. Dus:
- schrijf zoals je praat;
- spreek je lezer persoonlijk aan;
- wees niet bang om jouw eigen, persoonlijke ervaringen te delen in je blog, ook als deze minder positief zijn.
3. Pas op met afbeeldingen
Dit is een hele belangrijke! Elke dag zijn er talloze advocaten het web aan het afstruinen naar onrechtelijk gebruik van afbeeldingen. Dus plaatjes waar auteursrecht op zit, die jij op je site gebruikt. Hier kan je flinke boetes voor krijgen, zelfs oplopend tot €250 per foto, plus dossierkosten én extra licensiekosten. Dus: jat niet zomaar teksten of foto’s! Ook niet als je linkt naar hun site of credits eronder plaatst.
Gebruik ALTIJD rechtenvrije foto’s. Deze vind je bijvoorbeeld op Pixabay.com.
4. Vergeet de call to action niet!
Huh? Call to action? Ja: de oproep tot actie aan het einde van jouw blog. Wat wil je dat de lezer doet na het lezen van jouw blog? Wil je dat ze doorklikken naar een andere pagina of een andere blog? Link daar dan naar toe en zeg letterlijk “Vond je dit interessant? Lees dan ook eens de blog over…”.
Call to actions kunnen ook zijn het inschrijven op de nieuwsbrief, het inplannen van een kennismakingsafspraak en het kopen van een product of dienst. Hoe dan ook: wees glashelder over wat je wil dat jouw lezer doet na het lezen van jouw blog. Anders gebeurt er namelijk niets.
Wat ik dan wil bereiken met deze blog? Nou, eigenlijk dat jij je inschrijft voor onze blogtraining. Dat doe je hier. Doei! 🙂