Home » Nieuws » De BlogBlubberBlues: 11 tips om je schrijfspieren te activeren!
BlogBlubberBlues

Deze blog had eigenlijk een paar dagen geleden geschreven moeten zijn. Ik had dat namelijk in mijn planning gezet: donderdagmiddag gaat mijn nieuwsbrief uit en dan heb ik gelijk een stok achter de deur om mijn blog geschreven te hebben. Donderdag vloog in een wervelwind voorbij (prioriteiten lagen overal behalve bij het schrijven van mijn blog) en vrijdag was het al niet veel beter (… een blog schrijven kwam nu niet eens meer in mijn gedachten op….).

Herkenbaar?
Volgens mij ervaart iedereen wel eens weerstanden wanneer het op het schrijven van een blog aankomt.

Over het overwinnen van die blogweerstanden gaat deze blog….

Geloof me, het is zo gemakkelijk om je snor te drukken, excuses te verzinnen en niet thuis te geven… Opeens zijn heel veel zaken belangrijker dan het schrijven van die ene blog.

De grote leegte op je scherm…
Om een blog te schrijven moet je flink wat werk verzetten, het komt je niet aanwaaien. Wanneer ik voor mijn laptop gaat zitten om de blog te schrijven is de kans erg groot dat ik tijdenlang alleen maar verdwaasd naar een groot leeg scherm zit te staren. Wachtend op dat grootse moment van volledigheid, van totale inspiratie…. Maar mijn hersenen lijken pap geworden te zijn, en die creativiteit waar mensen me zo om waarderen lijkt op vakantie gegaan te zijn. En uiteraard zijn er opeens heel veel andere dingen die mijn aandacht vragen: nog even mijn Facebookt checken, een Whatsappje sturen. Zelfs de vaatwasser uitruimen is eventjes veel belangrijker. Die blog komt er wel, komt zo… Tsja, en zonder dat ik het in de gaten heb ben ik ten prooi gevallen aan de grootste killer voor het schrijven van een blog: een writers block….

Activeer je schrijfspieren, een lijstje!
Omdat dit fenomeen mij dus echt niet vreemd is heb ik altijd een lijstje wat ik naloop als de boel weer in de soep dreigt te lopen… Hiero een paar praktische tips waarmee je zo je schrijfspieren in de actiestand zet.

 1. Begin met het opschrijven van kernwoorden waar je het over wilt hebben.
 2. Lees wat inspirerende artikelen over het onderwerp waarover je wilt schrijven.
 3. Zorg dat al je afleidingen tot een minimum beperkt worden (geen e-mailpopups, geen Facebooknotificaties, telefoon doorschakelen naar telefoniste).
 4. Ga ergens zitten waar je niet de hele tijd gestoord kunt worden (geen collega’s, geen rondlopende kinderen (“Maaaaam, wat eten we vanavond????”).
 5. Schrijf alsof je tegen een goede vriend of vriendin praat.
 6. Vergeet dat het gelijk perfect moet zijn. Je grammatica mag in je eerste versie best rammelen, finetunen komt later wel!
 7. Wacht niet tot dat moment van totaal geïnspireerd zijn er is, die komt niet!
 8. Begin gewoon met het typen van wat woorden en zie maar wat er uit je komt!
 9. Accepteer dat je niet ’s werelds grootste schrijftalent bent en dat je gewoon jezelf bent. Wat je wilt is de mensen die je blogs lezen te enthousiasmeren, hun wereld een stukje leuker maken.
 10. Lees – net als ik net weer even gedaan heb – nog snel dat lijstje door met tips hoe je je schrijfspier weer activeert.
 11. Vastgelopen omdat je altijd probeert een super-superoriginele blog te schrijven? Leen dan eens wat inspiratie bij anderen en borduur hier dan met je eigen visie op voort. Dus niet klakkeloos stelen/kopiëren zoals die apen hieronder 😉

[av_video src=’https://www.youtube.com/watch?v=8VnYliTyxjY’ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′ custom_class=”]