Home » Nieuws » Bedonderd door Instagram: “What the fake?!”
What the fake!

Afgetrainde killerbodies, Toos-rimpelloos selfies en stralende Prodent-gebitjes… Hello, Instagram! Een visuele wereld waar iedereen zijn mooiste kiekjes tentoon stelt aan zoveel mogelijk volgers. En het is allang geen geheim meer dat er gebruik wordt gemaakt van flitsende filters, waarmee je die ene pukkel als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. De lucht van je strandvakantie foto net wat blauwer maakt, en de foto in bikini je net wat pondjes lichter laat lijken. Wel nee, dat is allang geoorloofd op Insta. ‘Fake it ‘till you make it, darling!’ Maar als je dacht dat alléén het gros van de foto’s en video’s op Instagram nep is, dan heb je het goed mis…

“Waar blijft Beppie met haar scootmobiel?”

‘Hoe het met tante Beppie gaat? Geen idee, heb al een tijdje niks van d’r gezien…’
Wist je dat Instagram nog maar 30% laat zien van wat jouw vrolijke vriendjes plaatsen? Dat is nog niet eens één derde! Hoe dat komt? Sinds begin 2018 heeft Instagram het algoritme aangepast. ‘Say what… wat voor ritme?’ Het algoritme. Dat is het systeem wat bepaalt welke berichten in je tijdlijn op Instagram te zien krijgt. Sindsdien worden foto’s niet meer op chronologische wijze getoond, maar bepaalt een computer wie en wat relevant is. Dit is bij iedere Insta-gebruiker anders, omdat het volledig is afgestemd op jouw persoonlijke datagegevens. Factoren die hier een belangrijke rol in spelen zijn interesses, gebruikersintensiteit en relaties. Niet zo gek dus dat je waarschijnlijk wel de berichten ziet van een influencer met 10k aan volgers, terwijl je de foto van tante Beppie met haar nieuwe scootmobiel niet voorbij ziet komen.

‘Gave volgers! Waar heb je die gekocht?’

Oké, dus dat is het geheim van het algoritme. Maar we zijn er nog niet. Er is meer… Zo kun je voor een paar tientjes duizenden volgers online kopen! Jup, just like that. Je kiest een pakket met het aantal volgers (500, 1000, 10.000, the sky is the limit), stopt ze in je winkelwagentje en rekent ze af. Je zet even wat koffie, opent je Instagram en voordat jij je bakkie leeg hebt, heeft je een account een groeispurt aan volgers te pakken. En als je denkt dat er achter die accounts echte gebruikers zitten: think again! Vaak zijn het geautomatiseerde programma’s die accounts aanmaken om jou vervolgens te volgen, en dit zijn dus 100% niet jouw ideale volgers. Het staat dus misschien wel leuk op je profiel dat je gevolgd wordt door duizenden followers, maar het verpest wel je bereik onder je trouwe volgers. Want weet je nog… 30% van je volgers krijgen maar jouw berichten te zien.

Zodra het algoritme deze resultaten opmerkt, zullen de alarm bellen gaan rinkelen.

Als je Instagram volgers gaat kopen, dan wordt dit hoogstwaarschijnlijk opgemerkt door het Instagram algoritme. Stel je voor, je krijgt er dagelijks 30 volgers bij en gemiddeld 150 likes op je foto’s. De volgende dag heb je opeens 5.000 volgers, maar de hoeveelheid likes op een foto blijft hetzelfde. Dit zal door Instagram hoogstwaarschijnlijk als ‘zeer opvallend’ worden beschouwd en gaan bij hen de alarmbellen rinkelen. Zo is er onlangs een grote schoonmaakbeurt geweest binnen Instagram en zijn veel nep-accounts opgeruimd. Dit zorgt ervoor dat de volgers waar jij voor hebt betaald, verwijderd worden uit je volgerslijst.

#puurinsta; échte Insta met trouwe volgers

Conclusie; steek je geld niet in het kopen van onbekende nep-accounts om meer volgers te krijgen. Maar steek tijd in het bereiken van je ideale volgers! Uiteindelijk wil je namelijk volgers waar je ook écht wat aan hebt en die die-hard fan van je worden. Bouw een band met ze op, leer ze kennen en ontdek waar hun behoeftes liggen en speel daar op in. Bied een nieuwe dienst aan die aansluit op de vragen van je volgers of organiseer een event en nodig ze uit om met elkaar te netwerken. Zoals alles in het leven; succes kost tijd. En zeker op social media, waar alleen al op Instagram meer dan 95 miljoen berichten per dag worden gepost. Probeer daar maar eens je hoofd boven het ongekend grote maaiveld uit te steken… Maar je zult zien dat, wanneer jij een goede strategie hebt en deze consistent toepast, je vanzelf zal uitgroeien tot een Insta-Rockstar! H*ll yeah!!

Meer weten over Insta-famous?

  • Read This If You Want to Be Instagram Famous, 50 Insta-geheimen van 50 influencers. Henry Carroll. € 11,99 op Bol.com
  • Het Leven van een Succesvol Instagram Influencer, E-book dat laat zien hoe je als een beginnende ondernemer, succes kan boeken. Wesley Glasmacher. € 9,99 op Bol.com
  • Volg een InstagramGREEN-training bij Elvira Oskam via PinkyPineapple.nl