Home » Nieuws » 5 veelgemaakte fouten bij de fotokeuze voor je website
Foute website afbeeldingen

Een website heeft altijd passend beeldmateriaal nodig. Van de knallende visuele binnenkomer op je homepage (in het engels heet dit heel treffend een hero image) tot de professionele profielfoto op de “Over mij” pagina. De gekozen foto’s zetten de toon voor je website en bepalen voor een groot deel of je er in slaagt om je website voor je te laten werken, jouw boodschap goed over te brengen. Ik deel hieronder 5 veelgemaakte fouten die mensen maken bij het gebruik van afbeeldingen voor hun website.

Fout 1: Gebruik van “zwakke” afbeeldingen op de homepage

De homepage is vaak de eerste pagina die mensen van jouw website zien. Logisch dat die homepage daarom móet knallen, goed moet binnenkomen. Je gaat uiteraard voor een knalgoede foto op je homepage. Geen ansje-tweedehansje, derderangs-net-niet-foto! Als je toch foto’s wilt gebruiken, ga dan voor beelden die je website kunnen dragen!

Fout 2: Helemaal geen foto gebruiken bij je blogberichten.

Begrijp me niet verkeerd: ik ben dol op minimalistische websites. Maar een blogbericht zonder foto kán gewoon niet. Het gebruik van een afbeelding bij je blog doe je namelijk niet alleen vanuit decoratief oogpunt, maar is vooral bedoeld om de lezer naar je blogtekst te (ver-)leiden. En als je een foto gebruikt, ga dan niet over de top: zorg dat de afbeelding niet het gehele scherm in beslag neemt. De lezer kan dan namelijk gelijk beginnen met lezen in plaats van eerst naar beneden te moeten scrollen.

Fout 3: Teveel “standaard” stockfoto’s gebruiken.

Ik ga er van uit dat je niet wilt dat je website er uitziet als een online kiloknaller: goedkoop, smaakloos en niet-origineel. Nee toch, dat wil je toch niet? Toch is het iets wat ik veel te vaak nog zie: overmatig gebruik van net verkeerde gekozen stockfoto’s…. Alle clichés zie je dan terug en geloof me: daar beginnen websitebezoekers steeds allergischer voor te worden. Je onderscheidt je niet als je voor het gemak van de voor de hand liggende stockfoto kiest. Besteed daarom iets meer tijd om een goede, passende foto of video te vinden of laat er eentje maken. Kan alsnog een stockfoto zijn, maar dan wel eentje die goed past bij wat je wilt uitstralen met je website.

Fout 4: Verkeerd beeld neerzetten met een slechte foto

Je kunt een totaal verkeerd beeld neerzetten als je een slechte foto gebruikt op je website. Bezuinig daarom niet op een fotograaf als je een profielfoto van jezelf of een foto van jezelf in actie met een klant wilt laten zien. Goede foto’s en video’s maken dat je gelijk al boven een groot deel van je concurrentie uitsteekt! Denk daarom bij iedere afbeelding op je website na wat het DOEL van deze afbeelding is. En bij twijfel: laat eens wat mensen met je meekijken die eerlijke feedback durven geven.

Fout 5: Foto’s rechtstreeks bij Google weghalen

“Ja, ik heb de foto’s lekker bij elkaar geGoogled”, hoor ik soms van cursisten. …. er klinkt nu een sirene, alarmbellen, hard tromgeroffel….. Want heel simpel gezegd: dit is totaal illegaal! De geGooglede afbeeldingen zijn in 90% van de gevallen niet vrij om zomaar te hergebruiken. Je moet zelf een licentie voor die afbeelding aanschaffen of de foto zelf laten maken. Afbeeldingen vallen ook onder auteursrecht (lees dit artikel maar) en misbruik kan je een gepeperde boete opleveren. Er zijn allerlei tools waarmee je kunt controleren of iemand jouw afbeelding “geleend” heeft op een website zoals https://www.tineye.com/. Met Tiny Eye kun je precies zien hoevaak jouw foto hergebruikt wordt op internet. Wordt niet gepakt!

Mijn favoriete bronnen van gratis afbeeldingen

Vraag toestemming

Vaak vergeten mensen deze optie: gewoon vragen aan de fotograaf of je hun foto mag hergebruiken, eventueel met vermelding van copyright en naam van de fotograaf. Je staat versteld hoe makkelijk mensen toestemming geven als je hen vraagt om een afbeelding te gebruiken.